Работодателите: В Топлофикация лъжат!

Искат там да си подават оставките

Работодателите: В Топлофикация лъжат! | StandartNews.com

Във връзка с твърдения на "Топлофикация София", че продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на Българска независима енергийна борса, от АОБР правят няколко уточнения в своя позиция до медиите: 

1. Цената на електроенергията през зимния период е значително по-висока спрямо летния период - от началото на съществуването на Българската независима енергийна борса това правило е валидно за всяка година. 

2. Доказателство на несъстоятелността на тезата, че тази година цената на електроенергията за зимния период ще е по-ниска е цената на фючърсните сделки за същият период. За незапознатите бихме искали да поясним, че фючърс е просто казано моментната цена за бъдещ период. Тоест в момента цената за периода октомври - декември 2020 е с 10 евро на МВтч по-висока от продажната цена на Топлофикация София.

Следователно, корупционният интерес бил 2.2 млн. лв.

3. В ценовото си решение за сектор Електроенергетика КЕВР прави разчети при средна цена за периода 90 лв/МВтч - Решение Ц-29 от 01.07.2020г. Непознаването на решенията на единствения енергиен регулатор в България е управленска некомпетентност.

4. Ограничаването на конкуренцията е най-явния белег на корупционните сделки. Целенасоченият избор на екран за търговия с ниска моментна активност за удобно прокарване на съмнителна сделка е именно такова търсено ограничаване на конкуренцията.

5. Защо сделката е извършена за секунди, и то по начин, по който нито продавач, нито купувач ще станат публично известни? И то за сделка от 110 450 МВч, или по пазарни цени сделка от над 10 млн. лв? Пак за яснота на обществото, 

6.Въпреки, че сделката е сключена, нейното изпълнение започва от 01.10.2020 г.. Тоест, изпълнението на сделката не е стартирало. Защо "Топлофикация София" не предприема действия за разваляне на сделката, при положение, че щетата за дружеството се доказва от всички експерти? Такава пречка нямало според АОБР.

В тази връзка работодателите са категорични, че никой не може да ги убеди, че сделката е пазарна, а не корупционна. Те заявяват, че от всеки абонат на "Топлофикация София" са откраднати 5 лева. 

Затова те настояват за анулиране на сделката, оставка на ръководството на "Топлофикация София"  и търсене на съдебна отговорност на виновните лица. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай