Пловдивска зъболекарка източила 17 000 лв. от НЗОК

Пловдивска зъболекарка източила 17 000 лв. от НЗОК | StandartNews.com

Пловдивска зъболекарка е обвинена в източване на голяма сума пари от Здравната каса, съобщиха от прокуратурата под тепетата.

Д-р Кунка Начева разработила схема за лесна печалба и в периода от декември 2013 до октомври 2014 година получила 17 хиляди от касата за дейности, които не е извършила. Манипулациите обаче са отчетени заедно с нужните фактури пред НЗОК. Парите са източвани всеки месец, като средната сума, която влизала по личната сметка на д-р Начева варирали между 4 700 и 6 400 лева.

Повечето от пациентите, посочени в документацията на лекарката, са деца на възраст до 3 годинки. Въпреки това във фактурите лекарката посочвала, че им е извършила пълен пакет от дейности, които се заплащат по касата, а именно - преглед, пломба и вадене на зъб. На някои дори бил чистен зъбен камък, макар че на тази възраст още не са израснали всичките им млечни зъбки.

Всички деца са от ромските махали на Пловдив и региона и от бедни семейства, които не са стъпвали на зъболекар. От направеното разследване станало ясно, че въпросните пациенти не са чували за д-р Начева, а освен това никога не са посещавали зъболекарски кабинет. Децата им също не са имали нужда от подобна здравна помощ.

Акцията по разкриване на престъпната схема е водена от "Икономическа полиция" в Пловдив, под ръководството на Районна прокуратура. Разпитани до момента са 78 свидетели, претърсени са четири адреса. За провинението зъболекарката може да получи от две до осем години затвор. В момента тя е задържана за 72 часа. Д-р Начева е имала и трима помощници, които са й набавяли здравните книжки. Те също са в ареста, където ще останат 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай