Отново - 18 години затвор за акушерката

Емилия Ковачева получи присъдата от САС

Отново - 18 години затвор за акушерката | StandartNews.com

Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Софийския градски съд от 2017 г., с която осъжда акушерката Емилия Ковачева на 18 г. затвор и обезщетение от 400 000 лв. за родителите на пострадалото бебе, съобщиха от САС.

Решението е на съдебен състав с председател Стефан Илиев и членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева. 

Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

В началото на декември 2020 г. ВКС върна на САС делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби новородено момиченце в столична болница.

 Върховният касационен съд прецени, че неправилно втората инстанция е приела за смекчаващи вината на Ковачева обстоятелствата, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 години.

Заради това апелативният съд намали наказанието ѝ на 16 години затвор, след като на първа инстанция градският съд осъди Ковачева на 18 години затвор и  обезщетение от 400 000 лева на родителите на пострадалата Никол.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла над 30 удара. Детето беше с много травми, включително счупена черепна кост и само адекватната лекарска намеса в друга болница предотврати смъртта му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай