Откраднаха мощи на светци от църква в Черноморец

Откраднаха мощи на светци от църква в Черноморец | StandartNews.com

Бургас. Мощи на свети Никола и свети Стефан бяха откраднати от църквата в град Черноморец, който се намира близо до Созопол.

Дръзкото светотатство е извършено вечерта в събота срещу неделя.

Предполага се, че крадците са влезли в храма "Свети Никола" между 2 и 4 часа, когато е най-пусто и в района няма жива душа. Те са изкъртили металните пръчки на прозореца, поставени точно за да бранят храма от набезите на крадци. Самият прозорец е бил оставен отворен през нощта.

Престъпниците са взели само мощите на двамата светци, които са били поставени в малки сандъчета върху специална маса. Интересното е, че до тях са се намирали още две реликви - миро на свети Никола и парче от Светото разпятие, но те не са откраднати. Отец Стилиян, който служи в храма в Черноморец, първи разбрал за кражбата след като заварил в неделя сутринта двата реликвария празни. "Не знаем кой би могъл да посегне на тези светини. Аз бях първият, на който отец Стилиян се обади, че мощите са откраднати и веднага повикахме полиция. Не сме очаквали да се случи такова нещо. Мощите бяха изложени свободно в църквата всеки ден. Никога не са били заключвани, всеки можеше да дойде и да се поклони", разказа кетът на Черноморец Добрин Добрев.

Отец Стилиян не анатемоса крадците, но ги предупреди да бъдат много внимателни. "Искам да кажа на тези хора, че Бог въздава възмездие и то много бързо в наши дни. Нека да бъдат много внимателни и да бъдат благословени", каза отец Стилиян. Той недоумява защо крадците са подбрали точно мощите на двамата светци, а са оставили мирото и парчето от Светия кръст, които са не по-малко ценни. "Не мога да знам какви са били мотивите на тези хора, само гадая. Едно от нещата, които ми хрумва, е, че са искали да вземат точно мощите на свети Никола, но не са били сигурни в тъмното в кое от двете ковчежета са и затова са взели мощите и на двамата светци", коментира свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай