От местопрестъплението: Убиват Бретона над шкембе чорба

Мафиотският бос Димитър Тодоров командвал СИК и ВИС от Унгария, търсел милиони от комисиони у нас

От местопрестъплението: Убиват Бретона над шкембе чорба | StandartNews.com

София. В нова поредица "Стандарт" ще разкрие историята на жестоки убийства в подземния свят, големи афери, в които се преплитат пари, желание за власт и много кръв. Кое движи хората, за да станат част от престъпния космос, как малки детайли, понякога единствено докоснати от Божията ръка, преобръщат човешки съдби, какво кара личности с положение да се превърнат в роби на пратка кокаин, контейнер цигари или хашиш, ще разберете от "Стандарт"!

 

Месеци преди Георги Илиев да падне мъртъв с чаша уиски в ръка, на 16 февруари 2005 г., точно преди 9 години, е разстрелян един от най-големите мафиотски "могули" - Димитър Тодоров-Бретона. 10 години по-рано, малко след убийството на Васил Илиев, той се изнася за Унгария, откъдето продължава да дърпа конците на българските силови групировки. Тресе го носталгията - затова, когато рядко се връща в България, гледа да навакса с типично нашенски удоволствия. Така го заварва и смъртта - над чиния с шкембе чорба, ратанови панерчета с препечени филии хляб и дълбока чинийка с лют пипер на люспи. Два куршума пронизват легендарния Бретона в гърдите и главата - той на мига се пренася в отвъдното. Убиецът е висок около 1,70, набит.

 

Оловната справедливост идва в забутана квартална кръчма

с гръмкото име "Бъфало" в "Люлин", на крачка от басейна на Киро Японеца.

 

Черната новина се разнася бързо из ъндърграунда. Сред останалите живи босове на ВИС и СИК смъртта на Бретона носи успокоение - за тях той е по-скоро непознат гуру, за който се носят бомбастични слухове за мащабите на контрол, които може да упражнява. През годините му се кланят и висаджиите на Георги Илиев и сикаджиите - от Младен Михалев-Маджо през Маргините, Бай Миле и Димата-Руснака та чак до Стоил Славов. Слухът за появата на Бретона три дни по-рано буквално сковава българските мафиоти. Защото щом Бретона пристига, значи ще сее смърт.

 

Черната сянка на Бретона витае над родния ъндърграунд още от създаването му. Митко Тодоров е вероятно най-близкият приятел на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред "Магура" на "Витошка" - двамата се смятат за създатели на групировката ВИС. Тодоров е сред легендите на автокрадците, за първи път е задържан през 1974 г. През 1980 г. лежи в затвора, след това е осъден отново за грабеж. Няма потеклото на борец, но пък думата му се чува отчетливо. Когато през 1993 г. започват да никнат застрахователните офиси на силовците от ВИК и СИК, той събира дребните автоапаши, съставя списък и буквално им казва да се захващат с нещо друго. Най-малкото - да не си помислят да докоснат с пръст колите със стикерите на двете големи групировки. За разлика от мерките на МВР тези на мафията са впечатляващи. Откраднати са три коли - две са открити в рамките на седмица, бандитите успяват да изнеса само една навън - в Румъния.

 

Смъртта на Васил Илиев обаче потриса Бретона, той

дълго не може да се съвземе от смъртта на пръскащия жизнерадост висаджия

 

Затова решава да се установи в Унгария, където постепенно изгражда собствена империя, основана на трафика. Каквото се сетите - от хероин и амфетамини през контрабандни цигари и китайски стоки в контейнери. Бретона бързо успява да се интегрира в световните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Смята се, че той просто дърпа конците отгоре, а хора на по-ниски нива като Евелин Банев-Брендо и обикновени висаджии в Испания следят движението и изпират парите. Става дума за пратки от над тон, които се транспортират от Колумбия и Гватемала с ветроходни яхти. Бретона е толкова добър, че дори някои от яхтите са регистрирани на негово име.

 

Докато Бретона върти милионни сделки в Унгария и Германия на световно ниво, за работата си у нас босовете на големите групировки му се отчитат всяка година. Поне до 1998-1999-а, когато изведнъж притоците към сметките в Будапеща секват. Тогава местните хайдуци решават, че е минала цяла петилетка от изчезването му в Унгария. Мислят, че с идването на новия век около вратовете им ще стане "по-лабаво" и няма да плащат отчисленията, които според различни източници са по 5 млн. евро на година. Бретона чака година-две, дори пет. В края на 2003 г. изпраща ясно послание, че му дължат милиони и той не е забравил за тях.

 

Легендите носят, че именно Бретона стои в дъното на убийствата на Стоил Славов, Бай Миле и Димата Руснака през 2004 г. - все предупреждения към хората над тях. Само един факт подкрепя подобна версия - Бретона влиза в страната ден преди разстрела на Бай Миле на 30 юли.

 

Според познавачи обаче е наивно да се мисли, че някой от сикаджиите успява да "нареди" Бретона и да организира отмъщението за тримата от босовете на СИК. Още по-малка е вероятността неговият дългогодишен съратник в бизнеса с крадени автомобили Пацо Килията да е организатор на разстрела му, смятат криминалисти.

 

Много по-вероятна изглежда версията, че смъртта на Бретона е поръчана отвън на бандата на Йоско Костинбродския, за който се знае, че изпълнява заповеди на чужди наркобосове. В дъното на енигмата стои заровена от испанската полиция пратка от 819 килограма кокаин. Яхтата "Есприта", в която е открита коката, е собственост на българин от Германия, екипажът й също е съставен от българи, съобщиха тогава от испанската полиция.

 

Още 137 кила кока са намерени в дома на нашенец в Мадрид

Провалената пратка кокаин е оценена от испанската съдебна система за 101 308 000 евро.

 

Твърди се, че Бретона е бил гарант на сделката. Смъртта му е отмъщение. Парите обаче се очакват от друго място. Затова се смята, че следващата мишена е баджанакът на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев. Той е застрелян по същия начин на 14 май 2005 г. пред ресторанта "Тадж Махал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай