Още горещи разкрития за убийството на Нотариуса

Коментират Кирил Борисов, Емануил Йорданов и Тихомир Безлов

Още горещи разкрития за убийството на Нотариуса | StandartNews.com

Източник: Антикорупционен фонд

Коментар по темата за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Вчера стана ясно, че Мартин Божанов-Нотариуса няма досие. Но аз успях да открия една присъда от 1994 г., наложена за кражба с взлом, когато той е бил непълнолетен. След това има данни за обвинение и съдебно дело за кражбата на досието „Крашевски“. Това каза криминалният журналист от „24 часа“ Кирил Борисов пред Нова телевизия.

„През 2005 г. се появи съобщение, че Нотариуса е бил осъден, след което излезе информация, че му е отнета голяма сума пари, а сега се коментира, че такова дело няма. Оказва се, че и делото „Крашевски“ е изчезнало“, посочи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„В схемата за прехвърляне на имоти от 2004 -2005 г. имената на прокурорите и магистратите са изтекли, но ние не ги знаем. Възможно е те още да работят. В съдебните регистри няма следи“, допълни експертът.

Адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов каза, че както в много други случаи, така и в този за Божанов информацията е недостатъчна. Той посочи, че „около съдебната система се опитват да паразитират по-дребни и по-едри измамници, които понякога нямат никакъв контакт в съда“. По негови думи Нотариуса може да е бил убит не заради въздействие върху съда, а заради измама.

Кирил Борисов каза още, че съпругата на застреляния - Гергана Божанова, е участвала в реалити формат заедно с Ивайла Бакалова през 2014 г. „Години по-късно съпругът на Гергана предлага на Бакалова да плати 100 хил. евро, за да излезе половинката ѝ Веселин Денков от ареста. Гергана, тогава с фамилия Грънчарова, е завършила право не в Академията на МВР и не в СУ, но печели външен конкурс за най-елитната служба в силовото ведомство. Това се случва в интересен период – последните дни на редовното правителство от 2021 г., малко преди да застъпи служебният кабинет. Това назначение не е случайно. Два месеца по-късно я уволняват, тъй като не ѝ е даден достъп до класифицирана информация. След това съдът я връща на работа. Някой трябва да каже с чии протекции е назначена Гергана“, коментира журналистът.

В запис на Антикорупционния фонд, направен със скрита камера, говори бившият съветник по въпросите за борба с корупцията към премиера - Яне Янев. Според Кирил Борисов Янев е бил един от хората, които са искали да помогнат в ситуацията с Бакалова и съпруга ѝ. „Той обяснява интересни неща“, посочи журналистът.

Борисов смята още, че Нотариуса има реално влияние върху съдебната система. „Разговарял съм с Бакалова. Според нея и Божанов и Петьо Еврото са два клона на влияние“, допълни журналистът.

Йорданов подчерта, че хората не трябва да вярват на лица като Нотариуса, тъй като едно сериозно дело минава през три инстанции. „Трудно може да се намери човек, който да въздейства върху толкова много магистрати“, допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай