Четвъртък,

Обвиняват и зам.-кмета на Божурище

100
Обвиняват и зам.-кмета на Божурище
A
A
A

Прокуратурата изнесе нови подробности за вчерашната акция в кметството на Божурище, при която заместник-главният прокурор Иван Гешев се възмути, че "се краде и то се краде много".

Кметът на Божурище Георги Димов бе отведен с белезници.

Сега от прокуратурата обявиха, че обвинения ще има за кмета, зам.-кмета, както и началничката на отдела "Общински имоти". "Ще бъдат повдигнати обвинения на кмета на Божурище за длъжностно престъпление, както и на зам.-кмета и на началника на отдел "Общински имоти". По отношение на кмета ще бъде поискано задържане под стража, както и отстраняване от длъжност", обясни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

"Любопитен факт представлява, че в рамките на един ден са сключени всички договори и са предоставени на новина собственици. Лично кметът е направил предложението в Общинския съвет тези четири имоти да бъдат продадени, а Съветът е приел предложението. Тези имоти са много апетитни", каза Милева.

Пълномощник на едно от дружествата закупили имот е бащата на кмета, както и висш магистрат от Националната следствена служба (НСС). Въпросните земи са продадени на цена 2 лв. на кв, а съседни до тях имоти са обявени за около 45 лева на кв. Кметът пък си изтеглил кредит за 1 милион лева, при положение, че годишната му заплата е 25 хиляди лева, а имал и кола на лизинг. Тепърва ще се проверява как е отпуснат въпросния кредит.

Спецпрокурите допълниха, че установяват по какъв начин точно определени лица са научили за въпросни апетитен търг и каква е връзката им с магистрата от НСС. "В Специализираната прокуратура има прокурорска преписка по повод сигнал на председателя на Общинския съвет на Община Божурище. В тази връзка прокуратурата възложи проверка. След анализ е образувано досъдебно производство от месец май. В хода му са събрани множество доказателства, в резултат на което е установено следното – през октомври 2018 г. кметът на Божурище лично е внесъл в Общинския съвет предложение за продажбата на 4 имота на общината чрез търг с тайно надаване", обясни Милева.  Тя посочи, че множество граждани на общината са започнали да проверяват на сайта за обява, в която да видят информация за необходимите документи, които трябва да подадат. 

"На 7 декември много граждани са се свързали с Общинския съвет на Божурище и информирали, че изведнъж на сайта на общината се е появила обява за необходимите документи, като е направена проверка, че срокът за подаване изтичал още същия ден. Това довело до невъзможност множество граждани да могат да подадат такива", оказа още Милева. Тя припомни, че вчера бяха извършени проверка и бяха иззети множество книжа и компютърни данни.  


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички