Четвъртък,

Обвиниха съучастници на кмета на Созопол

От: Редактори -
172
Обвиниха съучастници на кмета на Созопол
A
A
A

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за присвояване на средства в особено големи размери на главния счетоводител в Община Созопол Златка Мусева, информират от пресслужбата на СГП. Тя е привлечена за обвиняема по разследването срещу созополския кмет Панайот Рейзи.

Според държавното обвинение в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. Рейзи, в съучастие Мусева и Венцислав П. са присвоили близо 2 млн. лв. от бюджета на община Созопол.

Става дума за 34 отделни деяния, свързани с изплащането на суми по фактури за строително-монтажни работи, като парите стигали винаги до сметката на физическо лице, което няма общо с фирмата изпълнител. От прокуратурата допълват, че главната счетоводителка е извършила документни престъпления, за да улесни присвояването.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в созополски села – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка Мусева е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото ѝ обвинение, тя може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П. Той е обвинен също в присвояване на средства в особено големи размери и документни престъпления. Взета му е мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички