Обвиниха надзиратели за загинал от вряла вода затворник

Двамата служители на затвора в Бургас нарочно оставили развалено парното в килията на Горан Горанов

Обвиниха надзиратели за загинал от вряла вода затворник | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на надзирателите Стилиян К. и Ангел М. за смъртта на видния гангстер Горан Горанов, който буквално беше сварен с вряла вода от избилата парна инсталация в килия на Бургаския затвор. Драмата се разигра през март тази година, когато заради поредно провинение зад решетките бившият европейски шампион за кадети по борба беше пратен в изолатора.  Тогава от затвора първоначално твърдяха, че 32-годишният Горанов е издъхнал от инфаркт. Близките на  жертвата обаче бяха категорични, че надзирателите нарочно са оставили разваленото парно да убие Горан. "Може би около 10-ина дни е имало повреда. Човекът, който е отговарял за парното, няколко пъти е уведомил надзирателите за този проблем и е настоявал да бъде отстранен. Надзиратерлите не са взели мерки, а напротив. Отговорът бил „Нека мре!”, разказа веднага след инцидента сестрата на Горан-Йонка.

Според СГП двамата надзиратели са обвинени за причинена от тях по непредпазливост в условията на независимо съпричинителство смърт на  Горанов. Спрямо обвиняемите е наложена забрана за напускане на страната. Предстои внасяне на материалите по делото с обвинителен акт в съда.

Според обвинението сутринта на 25 март  е възникнала повреда на парната инсталация в килията , при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота, уточняват от прокуратурата. При аутопсията на трупа е установена мацерация на стъпалата със свличане на кожата на петите. Свличане на кожа е установено на задната повърхност на двете бедра, гърба, коленете на трупа, дясната длан, по външната повърхност на дясната предлакътница. По трупа са установени следи от изгаряния.

Експертното заключение сочи, че смъртта е настъпила вследствие на термична травма - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия, причинена от повреда на парната инсталация. Основна роля в леталния изход са термичните промени в дихателните пътища от вдишаната гореща пара. Липсата на епител по хода на дихателните пътища е довела до бързо настъпване на кислороден глад във всички органи и тъкани, което е довело до бързото развитие на дихателна/кислородна дихателна недостатъчност и развитие на термичния шок. При термична травма се получава дехидратация (обезводняване) на организма и хемоконцентрация (сгъстяване на кръвта), което може да причини инфаркт на миокарда.

Двамата надзиратели, въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода. При възникналата аварийна ситуация с парното отопление, обвиняемите не са реагирали на виковете за помощ на Горанов. Те не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода, независимо че са забелязали излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на втора зона с повишена сигурност в Затвора - Бургас, допълват още от прокуратурата.

След трагедията Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство по случая, но то бе иззето от Софийска градска прокуратура в края на декември м.г. Десет месеца по-късно, наблюдаващият прокурор по случая повдигна обвинения срещу двама надзиратели.

Според  Захари Кирилов, адвокат на семейството на загиналия, именно становището на столичните експерти е основния коз на държавното обвинение. Самата експертиза е 80 листа. Адвокат Кирилов е настоял в нея да участват сърдечни хирурзи, пулмолози, дерматолози, патоанатоми и пр.

Приживе бившият борец Горан Горанов се забърка в серия от нападения и побои, включително и над католически свещеници. Той втрещи Бургас и със сатанински ритуали. Според негови познати фатално за Горан се е оказало пристрастяването към дрога.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай