Не е за вярване. Жестока измама с недвижими имоти

Какъв е случаят

Не е за вярване. Жестока измама с недвижими имоти | StandartNews.com

Какъв е класическият метод на измама при сделки с недвижими имоти, разказват потърпевши и адвокат. Този метод включва препродажба на апартаменти на значително по-висока цена след сключването на договор за продажба с нарочна клауза, че цената няма да се променя по време на строителството. Въпреки тази клауза, след като е платена първоначалната вноска, цената се увеличава.

Случаят, който се разследва, вече е предаден на съда след няколко дни.

Един от засегнатите купувачи Кирил Филев разказва пред БНР за въпросната измамна схема:

 

"Имаше инфлация по това време, в началото на събитията в Украйна. Ние бяхме съгласни на разумна надценка, но този продавач настояваше за повишение, което възлизаше на близо 40%. Въпреки разговорите, той не се отказа от искането.

Първоначално този продавач ни изпрати съобщение, че ако не се съгласим с новата цена, той ще прекрати договора. Строителството беше започнало през февруари месец тази година, и по време на посещение на обекта срещнах човек, който разглеждаше апартаменти. След разговор с него, разбрах, че нашите два апартамента се предлагат за продажба. Следователно се свързах с брокерката, за да проверя цените и апартаментите, които бяха на разположение. Тогава брокерката потвърди, че нашите апартаменти се продават, а на другия ден ми потвърди, че вече са продадени.


Веднага сигнализирахме прокуратурата и полицията. Пред полицията, брокерката потвърди, че на 10 февруари тази година е бил сключен предварителен договор за продажба и в същия ден купувачът превел парите по банков път."

Полицията вика строителя, който не казва, че апартаментите са продадени, а казва, че имал такива намерения и мислел да уведоми за прекратяването на договора. След две седмици потърпевшите получават електронно съобщение от строителя, в което той иска да прекрати договора, като причина посочва, че не  са му предоставени парите за ДДС.

„Многократно поискахме издаване на фактура за ДДС, но той непрекъснато отлага. Ние му предоставихме сумата от 120 000 лева, но той използва този измислен повод, че не е получил 6000 евро ДДС“, казва Филев.

В случая, потърпевшият се сблъсква с увеличение на цената на апартамента, след като вече е сключен договор с клауза, че тя няма да се променя.

Заключението от разгледания случай на измама при покупка на жилище „на зелено“ е, че в сферата на недвижимите имоти е налице риск от неправомерни практики и измами, които засягат купувачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай