Монетите на Бобокови струват 80 млн.евро?

Това е неофициална оценка на колекцията

Монетите на Бобокови струват 80 млн.евро? | StandartNews.com

Прокуратурата се зае и с колекцията от антики и монети на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, която се изчислява по неофициална информация на стойност 80 млн.евро.

"Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности", съобщиха от Върховната административна прокуратура.

"Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света. Сред тях са колекцията от монети на римската колония Деултум, а другата - монетите на скитските царе", коментира преди време директорът на музея проф. Димитър Драганов.

Фондация "Братя Бобокови" е основана през 2005 г., за да подпомогне създаването на първия частен Нумизматичен музей в България.

Междувременно през 2008 г. археологът проф. Димитър Драганов е задържан заради откритите в дома му 489 уникални антични монети на приблизителна стойност 370 000 лв. Това са монети, сечени от скитски царе.

Правят се обиски на още 25 адреса в различни градове и професорът е обвинен за организатор на престъпна група, свързана с антични произведения на изкуството.

Проф.Драганов е декларирал, че обработва колекцията на Пламен Бобоков както за регистрация, така и за бъдеща книга. И смята че проблемите му са били провокирани именно заради обработката на колекцията на бизнесмена.

В края на 2008 г. обаче бъдещият Нумизматичен музей е официализиран със заповед, подписана лично от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай