Вторник,

Масово продават фалшиви лични карти в интернет

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
703
Масово продават фалшиви лични карти в интернет
A
A
A

Създатели на фалшификати предлагат лични карти и свидетелства-менте за управление на автомобили срещу 350 евро, показва проверка на „Монитор“. Услугата се извършва за рекордното време от 1 ден, а изпращането става в рамките на 5 дни, ако получателят се намира в Европа.

Мрежата е залята от обяви за неистински лични документи, които гарантират за автентично изглеждаща изработка. Буквално с един „клик“ на мишката всеки може да избере сред разнообразието от услуги, предлагани от различни „търговци“. Сайтовете-платформи за продажбата на фалшиви документи, са с подробно описание на предлаганите продукти. В тях те уверяват бъдещите си клиенти, че не правят компромиси с качеството и омайват с обещания за бърза и неразличима от оригиналната изработка.

Един от фалшификаторите посочва в обявата си следното: „Мога да ви направя както истински, така и фалшиви документи. Истинските документи обаче са по-скъпи от фалшивите, защото за да се осъществите, са необходими време, умения и контакти. Имайте предвид, че фалшификатът ще бъде 100% уникален и много добро качество. Разликата се основава на регистрацията на номерата.“

Клиентите, възползвали се от тази услуга, най-често използват ментетата на лични карти за теглене на кредити от чуждо име, а шофьорските книжки - за да шофират без нужния преминат курс или когато истинското им удостоверение е отнето вследствие на нарушения на пътя. Така фалшификатите не само ни превръщат в потенциални жертви на финансови измами, но и поставят живота ни в опасност.

Онлайн търговията на фалшификати включва и продажбата на чуждестранни лични карти и шофьорски книжки. При тях цените скачат на около 1000 долара за брой, в зависимост от желаната държава за произход. С тях измамници ще могат да летят по улиците на Южна Корея, САЩ, Украйна, Италия, Бразилия, Австралия, Румъния, Полша, Дания и други.

Освен шофьорски книжки и лични карти ментета в мрежата се предлагат и палитра от удостоверения за завършени курсове, както и фалшиви дипломи за завършено средно или висше образование.

При тях цените са далеч по-скромни. Разследване на „Монитор“ показа, че за фалшива тапия за завършено средно образование отделяме значително по-ниската такса от 95 евро. Схемата действа по следния начин - клиентът изпраща личната си информация, а търговецът изпраща своята банкова сметка и подробности за плащането. То става на вноски - част от сумата се превежда при поръчката, а останалата - когато ментето е готово. Документът се изготвя от 2 до 3 дни, след което се изпраща сканирано т.нар. „меко“ копие за потвърждение, че данните са записани коректно. Фалшификатът се изпраща чрез международни куриерски фирми в рамките на 5 дни.

Друг търговец предлага същата услуга, но срещу значително по-раздути цени. Офертите са - за основно образование - 350 лв., за средно варира от 800 до 1200, а за висше е около 2300 лв. Така тарикатите, желаещи да се сдобият с неистинска диплома, за да получат мечтаното доходоносно работно място, ще трябва първо да се изръсят солено.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички