Четвъртък,

Масово продават фалшиви лични карти в интернет

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
Масово продават фалшиви лични карти в интернет
A
A
A

Създатели на фалшификати предлагат лични карти и свидетелства-менте за управление на автомобили срещу 350 евро, показва проверка на „Монитор“. Услугата се извършва за рекордното време от 1 ден, а изпращането става в рамките на 5 дни, ако получателят се намира в Европа.

Мрежата е залята от обяви за неистински лични документи, които гарантират за автентично изглеждаща изработка. Буквално с един „клик“ на мишката всеки може да избере сред разнообразието от услуги, предлагани от различни „търговци“. Сайтовете-платформи за продажбата на фалшиви документи, са с подробно описание на предлаганите продукти. В тях те уверяват бъдещите си клиенти, че не правят компромиси с качеството и омайват с обещания за бърза и неразличима от оригиналната изработка.

Един от фалшификаторите посочва в обявата си следното: „Мога да ви направя както истински, така и фалшиви документи. Истинските документи обаче са по-скъпи от фалшивите, защото за да се осъществите, са необходими време, умения и контакти. Имайте предвид, че фалшификатът ще бъде 100% уникален и много добро качество. Разликата се основава на регистрацията на номерата.“

Клиентите, възползвали се от тази услуга, най-често използват ментетата на лични карти за теглене на кредити от чуждо име, а шофьорските книжки - за да шофират без нужния преминат курс или когато истинското им удостоверение е отнето вследствие на нарушения на пътя. Така фалшификатите не само ни превръщат в потенциални жертви на финансови измами, но и поставят живота ни в опасност.

Онлайн търговията на фалшификати включва и продажбата на чуждестранни лични карти и шофьорски книжки. При тях цените скачат на около 1000 долара за брой, в зависимост от желаната държава за произход. С тях измамници ще могат да летят по улиците на Южна Корея, САЩ, Украйна, Италия, Бразилия, Австралия, Румъния, Полша, Дания и други.

Освен шофьорски книжки и лични карти ментета в мрежата се предлагат и палитра от удостоверения за завършени курсове, както и фалшиви дипломи за завършено средно или висше образование.

При тях цените са далеч по-скромни. Разследване на „Монитор“ показа, че за фалшива тапия за завършено средно образование отделяме значително по-ниската такса от 95 евро. Схемата действа по следния начин - клиентът изпраща личната си информация, а търговецът изпраща своята банкова сметка и подробности за плащането. То става на вноски - част от сумата се превежда при поръчката, а останалата - когато ментето е готово. Документът се изготвя от 2 до 3 дни, след което се изпраща сканирано т.нар. „меко“ копие за потвърждение, че данните са записани коректно. Фалшификатът се изпраща чрез международни куриерски фирми в рамките на 5 дни.

Друг търговец предлага същата услуга, но срещу значително по-раздути цени. Офертите са - за основно образование - 350 лв., за средно варира от 800 до 1200, а за висше е около 2300 лв. Така тарикатите, желаещи да се сдобият с неистинска диплома, за да получат мечтаното доходоносно работно място, ще трябва първо да се изръсят солено.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички