Кюлев заплашвал банкери с руски килъри

Нови разкрития по делото "Килърите"

Кюлев заплашвал банкери с руски килъри | StandartNews.com

Шумен. Покойният банкер Емил Кюлев е заплашвал с руски убийци двама акционери на бившата “Тракия банк”. Това каза в Шуменския окръжен съд днес Георги Вълев, който е сред обвиняемите по делото “Килърите”. Преди него Петър Стоянов – Сумиста и Васил Костов – Кеца отказаха да говорят и заявиха, че ще дадат частични обяснения на по-късен етап от делото.

В съдебната зала Вълев разказа, че в средата на 90-те години Емил Кюлев не криел апетитите си към добре развиващата се по онова време “Тракия банк”. Банкерът направил оферта за сделка на основните акционери Георги Стойчев и Георги Трифонов, но те отказали.

Не след дълго Стойчев и Трифонов, заедно с брата на Георги Вълев, притежаващ немалко акции, били арестувани по обвинения, че са източили банката. В някои медии излезли статии, че акционерите изнесли голяма част от парите с куфарчета в чужбина. Публикациите накарали вложителите скоростно да изтеглят авоарите си, което докарало банката до състояние да не може да се самоиздържа. Тогава Емил Кюлев предприел втора офанзива за придобиване на акциите на банката и започнал преговори с Георги Стойчев и Георги Трифонов, които още били в ареста. Така се стигнало до споразумение, а на последвалото Общо събрание акциите били прехвърлени на Кюлев.

По думите на Георги Вълев обаче банкерът не спазил договора по сделката и платил около 10 % от спазарената цена, изразяваща се в прехвърлянето на десет имота, цесия от 450 000 долара и 210 000 марки. Когато вече бившите главни акционери Стойчев и Трифонов потърсили сметка на Кюлев, получили заплаха, че ще бъдат разстреляни от руски убийци, ако продължат да настояват.

След смъртта на Емил Кюлев в края на 2005 година акционерите на бившата “Тракия банк” отново се опитали да вземат поне част от парите си. Чрез търновския бизнесмен Пламен Дешков те се свързали с вдовицата на Кюлев – Весела, която обаче категорично им отказала и ги посъветвала да потърсят правата си в съда. Скоро част от имотите на банка ДЗИ, която била в процес на продажба, били запорирани с цел бившите акционери да приберат около 2.5 млн. евро. Докато траел съдебният казус, двете страни постигнали споразумение за сумата от 2,5 млн. лв., която с натрупаните лихви надхвърлила 3,6 млн. лв. Срещу нея всички акционери трябвало писмено да се откажат от каквито и да било други претенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай