Кокинов брани Чеци в съда

Екс градският прокурор е консултант на защитника на Русинов

Кокинов брани Чеци в съда | StandartNews.com

Кой уби студентката Яна Кръстева в Борисовата градина? Повече от 2 г. след 9 юли 2011 г. този въпрос остава без отговор. Днес Софийският градски съд ще има поредно заседание. Според прокуратурата Яна е починала в резултат на механична асфикция - задушаване от притискане на устата, носа, шията, гърдите и корема. А Николай Русинов-Чеци е обвинен, че умишлено я е умъртвил в съучастие с две неустановени по делото лица. Чеци е в ареста от април 2012 г., след като от Австрия пристигнаха резултатите от експертиза на седем косъма, намерени по тялото на Кръстева. Пет от тях са на Русинов. Другите два са на неизвестни лица. В началото на разследването бе задържан Пламен Трифонов, който престоя 5 месеца в ареста, а Русинов (който бе напуснал страната и междувременно се върна) беше разпитан само като свидетел. После двамата си размениха местата зад решетките.

На делото срещу Чеци днес може би ще влезе и бившият градски прокурор Николай Кокинов. Този път обаче ще е "от другата страна". Кокинов е юридически консултант на известния столичен адвокат Иво Найденов, който защитава Николай Русинов. Екс градският прокурор все още няма права на защитник, но няма законова пречка да консултира юридически. През април обвинителят беше отстранен от съдебната система заради участието си в скандалния запис с бившия премиер Бойко Борисов и екс земеделския министър Мирослав Найденов в Банкя. В 10 страници Кокинов обжалва освобождаването му от длъжност пред Върховния административен съд (ВАС). Делото е насрочено за 7 октомври. Кокинов иска съдът да отмени уволнението му, за да може Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме оставката му

и тогава да се впише като адвокат

Днес Софийският градски съд (СГС) ще трябва да реши и кога да бъде установена видеоконферентна връзка с двама свидетели по делото, които живеят в чужбина. На предишното съдебно заседание стана ясно, че съдът е уважил искането на прокуратурата за разпит на мъжете, с които обвиненият за убийството Чеци е имал контакти. Единият свидетел е от Румъния, има и двойно гражданство - румънско и американско. И Чеци е отседнал при него по време на престоя си в северната ни съседка. С другия свидетел от Словакия пък фирмата, в която е работил Русинов, е имала бизнес контакти. Знае се, че 3 дни след откриването на тялото на Яна Чеци заминава за Румъния при своя приятел, после се прехвърля в Турция. Русинов се върна в България след 20 дни, задържан бе още на летището, откъдето направо се озова директно в ареста. Чеци

отказа да седне на детектора на лъжата

даде само обяснения - преспал е с Яна в Борисовата градина, а по изгрев-слънце я е оставил заспала и жива в парка.

Доказателствата, че Чеци е бил с Кръстева във фаталната нощ са недвусмислени. Пет косъма от Николай - от крака му, гърдите и половите органи, бяха намерени върху трупа на Яна. За други два - от коса и крайник, от австрийската лаборатория не могат да определят чии са. От морфологичната експертиза пък стана ясно, че в ръката на Яна е намерен косъм, който съответства с косата на първия задържан - клошаря Пламен Трифонов. В нощта на убийството камера в района на Борисовата градина е хванала мъж с качулка и бутилка близо до лобното място на Яна. Вещите лица Георги Добрински и Борислав Неделчев обаче не можаха да дадат отговор пред съда кой е човекът от видеозаписа заради лошото качество.

Профайлърите: Русинов не е сексманиак

Чеци не е сексманиак, смятат профайлърите. Пред Темида свидетелят Петър Велинов разказа, че Николай Русинов е "извратен и чете некрофилска литература". По-късно и бивши съкилийници на Чеци отрекоха той да е бил сексманиак. Според показанията на Румен Иванов, Сергей Стефчов и Мирослав Монев Чеци не е демонстрирал пред тях нестандартни сексуални влечения, свързани с насилие върху партньора. Според запознати наистина четял много в ареста, а всяка седмица майка му носела по 5 книги и един вестник. Обичал Хорхе Букай и Уилям Сароян.
Психиатрични експертизи доказаха, че Николай Русинов не страда от психично заболяване, което да му пречи да застане пред съда. Освен това употребата му на алкохол отговаряла на трета степен, което означавало, че Русинов е съзнавал какво върши. Експертите са категорични, че когато са разговаряли с подсъдимия за случая, той е спазвал последователна линия и не са засечени отклонения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай