Кокаин за 5 млн. в кашони с банани в Бургас

Стоката била разтоварена и складирана в хладилна база на частна фирма

Кокаин за 5 млн. в кашони с банани в Бургас | StandartNews.com

Кокаин, натъпкан в кашони с банани, спипаха митничари и антимафиоти в Бургас. Скъпата дрога била открита в хладилен склад на частна фирма, разположен на ул. „Индустриална“, близо до пристанището в Бургас, пише "Монитор". 

Пакетите с кокаин били поставени в кашони от банани и маскирани с един ред плодове най-отгоре. "Открити са общо 76 кг кокаин", съобщиха на извънреден брифинг в Бургас Георги Чинев –Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – Директор на ОД на МВР-Бургас. По случая тече разследване и е образувано досъдебно производство за държане на голямо количество дрога с цел разпространение, престъпление по чл.354а, ал. 2, изр. последно, вр. ал. 1, изр. 1, предложение 4 от НК.

Прокурор Чинев съобщи, че високорисковото наркотично вещество е било открито в 4 кашона, които са съставлявали част от пратка, пристигнала на 29 юли тази година от  Еквадор през  Италия в Пристанище Бургас. Получател е било българско търговско дружество. Общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера. По случая е извършен оглед на местопроизшествие, проведени са разпити на множество свидетели и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество. Пробата е показала, че откритото количество вещество реагира на кокаин.

Прокурор Чинев съобщи, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.

Шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов каза, че наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол. Той изтъкна, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 лв. Разследването по делото ще продължи на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество – получател на кашоните с банани, притежава подобни складове и в  София, Варна и Пловдив.

От полицията съобщиха, че по първоначални данни чистотата на открития кокаин е изключително висока. Старши комисар Калоянов посочи, че наркотично вещество е най-голямото задържано от ОД на МВР-Бургас от началото на годината. „Наркотичното вещество е било разположено в кашоните с банани в пакети. Всеки от пакетите е с тегло 2,5 килограма. Разположено е така, че при отваряне на пръв поглед да се виждат плодовете. Покрито е със специфично фолио от метал, най-вероятно за избягване на проверки през рентген”, заяви старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР-Бургас.

Наркотикът е бил открит в събота от работник в склада, който е сигнализирал в полицията. До този момент няма арестувани. Разследващите установяват кои са точно лицата, организирали трафика на дрогата и приемането й на българска територия. Проучва се пътят на пратката с банани, която е била доставена от 32 ферми в Еквадор.

Кашоните с кокаина са престояли в складовата база в Бургас повече от две седмици. След като са били разтоварени от кораба, част от стоката е била реекспортирана за Румъния, разкриха разследващите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай