Искат дранголник за психиатърката-измамничка

Престъпната й схема е действала от началото на 2017-та до август 2018 година

Искат дранголник за психиатърката-измамничка | StandartNews.com

Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за психиатърката, която е заподозряна в източването на половин милион лева от Здравната каса.

Лекарката e поставяла фиктивни диагнози за параноидна шизофрения, с помощта на фалшиви документи повече от година изписвала медикаментите, които се плащат от касата. Една ампула от лекарствата струва между 700 и 900 лв. Лекарката ги продавала на черно срещу 300 лева.

Престъпната схема е действала от началото на 2017-та до август 2018 година.

Служители на Икономическа полиция и ДАНС са претърсили адреси в Пловдив, Кричим, Първомай и селата Фотиново и Кърнаре, където са открити медицински протоколи и заготовки на печати на Здравната каса.

Според наблюдаващия прокурор за подобно престъпление Законът предвижда от 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискуване на имуществото.

"Една от версиите, говоря абсолютно примерно, тъй като говоря за версии за дело, по което разследването е на една седмица. Една от версиите е, че недобросъвестни лекари грубо казано са лъжели пациентите си, че ще им го инжектират срещу пари и са ги продавали на пациентите тези лекарства. Може да има и пациенти, които не желаят да влизат в процедурата с НЗОК, просто защото желаят анонимност. Едва ли на всеки е приятно да знаят за него, че страда от това заболяване.", заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор

"Възползвайки се от тази схема и от това, че лекарствата са скъпо струващи, лекар психиатър създава едни фиктивни диагнози на лица с такова заболяване - пароидна шизофрения, след което създавайки документи с невярно съдържание или неистински документи, фактически накрая се снабдяват с тези лекарства, които те продават и по този начин сме установили към настоящия момент, че НЗОК е ощетена с близо половин милион.", пък каза Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

На този етап прокуратурата в Пловдив е събрала достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на д-р Инна Бончева. Разследването е в много начален етап, обясниха прокурорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай