И Меркел, и Щайнбрюк против намеса в Сирия

И Меркел, и Щайнбрюк против намеса в Сирия | StandartNews.com

Берлин. В единствения предизборен телевизионен дебат между левоцентристкия кандидат Пеер Щайнбрюк и канцлера Ангела Меркел, който се проведе късно снощи, темата за военна намеса в Сирия бе ключва. Тя може да направи резултатите от парламентарните избори в Германия непредвидими.

66% от германците са против участие на страната им в евентуална военна акция в Близкия Изток. Социладемократите отхвърлят категорично удар в Сирия. След дебата проучванията на общественото мнение и политическите коментатори заявиха, че резултатът е равен. И Меркел, и Щайнбрюк се обявиха против участието на Германия в евентуална военна операция в Сирия. "Щайнбрюк се бори, Меркел остана предпазлива", коментира, като цяло, дебатите консервативният вестник " Ди Велт".

Щайнбрюк обвини Меркел, че е причинила страданията на Южна Европа чрез налагането на мерки на строги икономии. В единствения телевизионен дебат помежду им лявоцентристкият кандидат Пеер Щайнбрюк определи нейната политика по отношение на единната валута като провал, предаде Би Би Си.

Меркел обаче подчерта здравата икономика на Германия, като я нарече „мотор на растеж" в Европа.

Дебатът се разглежда като най-големия шанс на Щайнбрюк да минимизира преднината на Меркел в социологическите проучвания.

Консервативната коалиция на канцлера води пред Социалдемократите на Щайнбрюк с около 15% (40% срещу 25%). Въпреки това, дори с тези данни, сочещи силна подкрепа, Меркел ще се нуждае от коалиционен партньор, което означава, че изходът от изборите остава несигурен.

Двамата кандидати отговаряха на въпросите на четирима журналисти пред телевизионната публика от до 20 милиона души.

Тази вечер предстоят телевизионните дискусии между кандидатите за канцлерския пост от трите по-малки парламентарно представени партии : либералите, Зелените и Левите. Изборите са насрочени за 22 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай