Група за наркосинтетика разбиха прокурори и ГДБОП

На четирима участници в бандата са повдигнати обвинения

Група за наркосинтетика разбиха прокурори и ГДБОП | StandartNews.com

Четирима души, разпространявали наркотици около училища в столичните квартали "Надежда" и "Люлин", са задържани при съвместна операция на спецпрокуратурата и ГДБОП. При обиските и претърсванията са намерени големи количества амфетамини, част от които на таблетки за продажба на дребно, каза гл. комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП.

"Групата е известна от дълго време, работи се по нея от 2018 година. Освен с производство на наркотици, те се занимават и с трафик на наркотици, а също така и с разпространението им. По време на процесуално-следствените действия са намерени две лаборатории като, според колегите, които са работили дълго време в отдел "Наркотици", тези лаборатории нямат аналог - поне от 15 години насам няма такава намерена лаборатория в България", посочи Янев.

И четиримата задържани са със стари осъждания. Прокуратурата ще иска те да останат за постоянно в ареста, обяви говорителят на Специализираната прокуратура Генка Брезашка.

По-късно от спецпрокуратурата разпространиха и официално съобщение, в което се казва, че са повдигнати обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и разпространение на наркотици.

Те бяха задържани на 7 октомври 2020 г. при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура на територията на София и Софийска област, се казва още в съобщението.

В хода на действията по разследването в две бунгала на бивш пионерски лагер в с. Веринско, ползвани от участник в групата, бе открито цялостно оборудване за нелегално производство на синтетични наркотици - амфетамин и метамфетамин. Друго оборудване за нарколаборатория на групата бе намерено в помещение в близкото село Житен.

При извършените 52 действия по разследването – претърсвания и изземвания, в офиси, жилища и автомобили, ползвани от участниците, бяха намерени и иззети общо над 250 килограма амфетамин и метамфетамин в различна форма (на таблетки, бучки, кристали), 4 кг таблетки с различно оцветяване и лого - „Филип Плейн“, „Шанел“ и др., реагиращи на полевия тест като екстази. Намерени и иззети бяха и над 100 литра прекурсори, три таблетиращи машини, 4675 лв., 1500 евро, 3300 швейцарски франка.

При личен обиск у един от участниците в джобовете на връхната му дреха бяха открити 2 пакета с амфетамин с общо тегло един килограм. Друг участник в групата бе задържан в момент на продажба на над 6000 таблетки синтетичен наркотик.

Днес, 9 октомври 2020 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от участниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай