Глобяват ветеринаря за мистерията с Рая

БАБХ са установили нарушения при работата му

Глобяват ветеринаря за мистерията с Рая | StandartNews.com

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили нарушения при работата на ветеринарния лекар от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, което беше спасено от евтаназия в Норвегия.

Това стана след призив в социалните мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Ветеринарят Иван Хорозов ще бъде глобен, като максималният размер на санкцията е 500 лева, съобщи БНТ.

Оказва се, че Хорозов има право да практикува едва от няколко месеца и работи в амбулатория на територията на община Тервел.

"Това е лечебно заведение за животни, в което има право да се извършва кастрация, но няма право да извършва приютна дейност. Напълно възможно е и други животни да са били изпращани през този лекар. Най-вероятно става въпрос за канал, който не за първи път изнася животни по точи начин“, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи“ пред bTV.

През юни тази година БАБХ проверява мястото и констатира, че Иван Хорозов не е регистрирал ветеринарната си практика.

„По нашите справки колегата е станал член на Българския ветеринарен съюз за първи път тази година, на 12 юли“, уточняват от председателят на институцията д-р Димитър Яновски.

Самият Хорозов разказа: "При мен дойде един от ромите, от малцинствата и каза, че си закупил куче от Варна от зоомагазин и попита за чип. Аз му казах, че мога да му свърша тази услуга, ваксини сложих, но му обясних, че с така подготвен паспорт кучето не може да излезе, той го знаеше това нещо".

Процедурата по завръщането на тримесечната Рая от Норвегия вече е в ход, увериха от Българската агенция по храните. Все още обаче остава мистерия как домашният любимец е бил транспортиран, тъй като никъде не са регистрирани обичайните гранични процедури. Също така не е издаван сертификат за придвижване.

Въпреки щастливата развръзка, все още не е ясно обаче кой ще посрещне Рая в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай