Ето я психиатърката, която ужили касата със 500 000лв

Поддигат и второ обвение, търсят и лекари в схемата

Ето я психиатърката, която  ужили касата със 500 000лв | StandartNews.com

 

Д-р Инна Бончева е психиатърката, задържана за източване на около 500 000 лева от Националната здравноосигурителна каса в Пловдив, чрез изписване на много скъпи лекарства на фиктивни пациенти, съобщиха местни медии. Завършила е медицина в Пловдив през 1996 година, 2002 година взима специалност психиатрия, съобщава Марица. Документите са представени при основаването на дружеството Амбулатория за групова практика за специализирана медицинска помощ по психиатрия и психологистика АГПСМППП ООД. То е регистрирано през 2012 г. в съдружие с друг лекар със специалност нервни болести. За 2018 г. оборотът на ООД-то е 42 000 лева, а за 2017 г. - 37 000 лева.

Възможно е на лекарката да бъде повдигнато и второ обвинение, тъй като по време на съвместната акция на ДАНС, Икономическа полиция и прокуратурата е открит фалшив печат на РЗОК-Пловдив.  Претърсени са различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново, където са открити и протоколи, заготовки за печати и компютърни конфигурации.

Разследващите проверяват дали Бончева е действала заедно с няколко лични лекари от тези градове, тъй като всички 52 "пациенти" са имали направления за специалист, издадени от тях. Смята се, че данните на хората, които са диагностицирани без да знаят, са постъпвали от джипита, познати на психиатърката, както и от нейната медицинска практика. Все още обаче не е доказано, че личните лекари са участвали в схемата, разследва се и дали служители на Здравната каса не са замесени.

На въпросните десетки хора е била поставена фалшивата диагноза "параноидна шизофрения". Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев съобщи, че са изписвани три вида лекарства Zypadhera, Trevicta и Xeplion - като една ампула струва между 700 и 900 лв. Медикаментите са получавани от няколко аптеки чрез подставени лица, които са получавали заплащане, а след това са ги доставяли на лекарката и са били продавани на черния пазар на два и три пъти по-ниска цена. За изпълнението на схемата са съставени стотици неистински документи, тъй като НЗОК осигурява финансиране 100% на медикаменти на лица с такав диагноза параноидна шизофрения.

Предстои утре мярката "задържане под стража" на психиатъра да бъде удължена на 72 часа. За престъплението, което е извършила, тя може да получи присъда до 8 години затвор, както и конфискация на 1/2 от имущество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай