Екзекутираха майка на двоен убиец

Екзекутираха майка на двоен убиец | StandartNews.com

Пазарджик. Загадъчно убийство разтърси Велинград. Труп на жена в напреднал стадий на разложение бе открит заровен до бетонна стена край пътя, съобщиха от полицията в Пазарджик. По непотвърдена информация това е издирваната от полицията 73-годишна Стоянка Делкова, а заподозрян за убийството е бивш полицай, съобщи "Дарик". Запознати със случая са разказали, че кавгата между възрастната жена и семейството на ексченгето била за имот, който възрастната жена е обещала да им завещае, но впоследствие се отказала от намеренията си.Съпругата и двамата синове на заподозрения са първите разпитани за смъртта на жената.

Кучета или диви животни са разровили трупа на Делкова край пътя от Велинград за Юндола. Жената била с черен чувал на главата, а около врата й имало примка от въже, тип гарота. Затисната била от голяма бетонна плоча. Разпознаването е станало по пластина, поставена й при операция, която преживяла в миналото.

Любопитен факт е, че Стоянка Делкова е майка на обвинения в двойно убийство през 1984 година, а по-късно осъден на смърт и екзекутиран Живко Трендафилов Делков.

Официалната информация по случая с намереното тяло на жената е оскъдна. Сигналът за тежкото престъпление е подаден в понеделник. След извършения оглед е установено, че се касае за възрастна жена. Извършват се действия за изясняване самоличността й, както и за установяване и задържане на извършителя, гласи полицейският бюлетин. Уведомена е Окръжната прокуратура в Пазарджик, а трупът е откаран за аутопсия в "Съдебна медицина". По случая е образувано полицейско производство, работата по случая продължава.

Осъдили на смърт единственото й дете

Стоянка Делкова изживя последните си дни като вдовица, изгубила единственото си дете. Синът й - Живко Трендафилов Делков, бе обвинен в двойно убийство през 1984 година, осъден на смърт и екзекутиран. След 1989 година родителите, твърдо убедени в незаконосъобразността на присъдата, се обръщат с молба към прокуратурата да предприеме действия за възобновяване на делото, припомня пазарджишкият информационен сайт Pa1.bg. Почернената Стоянка и съпругът й се аргументират с груби пропуски в следствието, водено от Държавна сигурност, както и недоказани изводи в обвинението и мотивите на присъдата. И трите инстанции на прокуратурата – Окръжна, Апелативна и Върховна касационна отказват да уважат жалбите с категоричното "няма законови основания".

След като се оказала в невъзможност да постигне тук възобновяване на делото, майката Стоянка Делкова изпраща жалба на 19 ноември 2012 година до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Позовава се на член 2 от Европейската конвенция за правото на живот, член 6 – за правото на справедлив съдебен процес и на протокол № 7 от Конвенцията за възобновяване на наказателен процес. Четири дни по-късно Стоянка Делкова изчезва.

Първо признал, после отрекъл

24-годишният през 1984 година Делков от Велинград тогава е обвинен в убийство на полковник от армията и съпругата му. Според запознати нямало нито един свидетел по повдигнатите обвинения на младия мъж. Липсвало и каквото и да е веществено доказателство. Обвинението стъпило главно върху самопризнанията на Делков, който обаче по-късно се отрекъл от тях в предсмъртните си писма.

МВР обяви Стоянка за издирване

Стоянка Делкова бе обявена за изриване от МВР по молба на нейни близки. Жената е напуснала дома си на 23 ноември 2012 г. и от тогава бе в неизвестност. Униформаните обясниха, че полицията няма данни изчезването й да е свързано с нейното минало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай