Джей Ло затвори 9 училища (обновена)

Полицията търси автора на серията бомбени заплахи

Джей Ло затвори 9 училища (обновена) | StandartNews.com

София. Без да подозира, Дженифър Лопес беше набедена за серия от бомбени заплахи в София. Само няколко часа след като взриви зала "Арена Армеец" с концерта си, спешният тел.112 загря от анонимни сигнали за поставени адски машини в столични гимназии.

Сред учениците във Фейсбук веднага плъзна версията, че злонамерените обаждания са дело на тийнейджъри, които са били на концерта на латинодивата и тази сутрин са се успали за училище. За да не им пишат неизвинени отсъствия, са пуснали сигналите, коментират гимназисти.

Девет училища бяха известени до 16 часа, че в тях има поставени бомби. Заплахите започнали да валят около 9 часа. Първият изпразнил Столичната математическа гимназия, вторият бил за Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика, третият - за 31-во училище. Малко преди обяд се получили нови две обаждания - в сградата на Първа английска, където се намира и 112-о ОУ"Стоян Заимов", както и във Френската гимназия.

Следобяд телефонни терористи атакуваха Испанската, Немската и 45-о училище.

Полицията не откри взривни устройства в нито едно от учебните заведения. Някои от тях бяха затворени за 24 часа, а в други след кратко прекъсване часовете бяха подновени.

Сигналите се различават един от друг, от което може да се съди, че не са организирани от едни и същи лица, коментираха от СДВР. Засечени са обаждания и от GSM, и от училни телефони. Най-вероятно след първите сигнали се е получила верижна реакция и хулигани са започналида звънят наред.

Има някакъв кръг от заподозрени, заяви Виолета Аланджийска, началник група „Детска престъпност” към СДВР.

Появи се информация, че става въпрос за акция, организирана във Фейсбук. От полицията обаче не я потвърдиха.

Наказанието за подобен телефонен тероризъм е до 2 години затвор. Ако извършителят е непълнолетен, се предвижда да бъде пратен в специализирано учебно заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай