Държавни пари на Венецуела засечени в наша банка (ОБЗОР)

Титулярът на сметките е български адвокат с инициали Ц.Ц.

Държавни пари на Венецуела засечени в наша банка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Афера за милиони. Пари на Държавната петролна компания на Венецуела са засечени в банка у нас след сигнал от службите и правителството на Съединените щати.  

Това стана ясно, след среща при премиера Бойко Борисов с посланика на Вашингтон в София Ерик Рубин, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Става дума за големи по размер парични преводи от латиноамериканската държава в българска банка. Титулярът на сметките е установен, а целта е била в последствие парите да бъдат изнасяни от България.

Очаква се да започне досъдебно производство за пране на пари.

След срещата на американския посланик с премиера и службите, не беше посочен точният размер на направените парични трансфери.

Стана ясно обаче, че преводите са извършвани от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна сметка у нас. Впоследствие част от средствата са насочени към банки в други страни.

Титулярът на сметката у нас е българин, но има и други гражданства. Той е с инициали Ц. Ц. и е с адвокатски права.

За да бъде извършен трансферът на пари, у нас е използвана доверителна сметка. Човекът, който я е открил, като адвокат има право на такава, за да може в нея да се съхраняват пари на негови клиенти:

„Доверителна адвокатска сметка, за да могат да бъдат създадени подсметки на съответни клиенти, по които да могат да постъпват паричните преводи от Венецуела и от които тези парични средства да бъдат трансферирани на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност – като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и т.н. към банки в други страни”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

ДАНС извършва пълен мониторинг на банката, в която са постъпили парите. В нея все още има средства от Венецуела:

„Взети са всички мерки за това, щото остатъчните средства, които са в не малък размер по тези сметки, към този момент да бъдат поставени под пълен контрол и да не се позволи напускането им на страната”, допълни Сотир Цацаров.

Къде точно се намира титулярът на сметката в момента, службите не уточниха:

"Лицето, установено като титуляр на сметката, живее в различни държави. Към момента не е на територията на България”, съобщи Димитър Георгиев.

Сигналът за огромните по размер парични суми идва от американските служби:

„Нашето правителство, заедно с другите страни от ЕС, работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че то има необходимата подкрепа, за да има осигурено мирно и демократично бъдеще”, заяви н.пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България.

За посланика на Венецуела у нас новината за трансфери на милиони от страната й към България била абсолютна изненада.

„Нямам официална информация, която да съм получила, за пристигане на пари в България. Новината от днес е част от преследването на Съединените щати срещу Венецуела. Част от медийната и икономическа война срещу Венецуела. Съединените щати се борят за демокрация само в страните с много природни ресурси”, каза н.пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела в България.

Преди дни венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони първи съобщи за изнасяне на държавни активи от страната му.

"Успяхме да спрем незаконна трансакция на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на "Петролиос де Венесуела” чрез брокерска къща в България", написа той в туит.

В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари. Предстои проверка за подобни трансфери и на останалите банки у нас.

Междувременно ситуацията във Венецуела остава взривоопасна. Снощи хиляди излязоха на пореден протест в Каракас, за да подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо. До момента държавният глава Николас Мадуро е категоричен, че няма да се оттегли.

Венецуела не е включена в списъка на държавите с висок риск за пране на пари, който днес представи Европейската комисия.

Предупреждението на Брюксел е финансовият сектор да бъде особено предпазлив с преводи от определени държави.

Сред тях попадат Бахамите, Северна Корея, Етиопия, Гана, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Панама, Пуерто Рико, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Вирджинските острови.

Списъкът остава отворен за промени и допълнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай