До 8 г. затвор за кабелните пирати

10 милиона лева са щетите за 2 месеца от нелегалната дейност на операорите

До 8 г. затвор за кабелните пирати | StandartNews.com

Над 10,5 млн. лева щети са нанесени за 2 месеца на правоносителите Нова тв, бТВ и НВО от кабелни пирати, срещу които бе проведена мащабна акция от ГДБОП и Европол. Това заяви началникът на отдел "Компютърни престъпление" в ГДБОП комисар Явор Колев на брифинг, излъчван на живо по Канал 3.

"Бяха иззети технически средства, чрез които тв сигнал се разпространяваше до потребителите в съответните градове. Операцията е по сигнали на правоносители, този бизнес нанася щети на операторите, на държавата и на чуждестранни правоносители", каза комисар Явор Колев. 

"Предмет на изземването са само устройства, които имат отношение към разпространението на тв програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет, не е била засегната и не са били изземвани такива устройства", изтъкна той.

Комисар Колев предположи, че прекъсването на подаването на интернет в някои от градовете - Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил, може би има за цел да настрои потребителите срещу органите. "Интернет има в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърждали, в Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че интернет услугата е била спряна. Пак повтарям - не са иззети устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите", посочи Явор Колев.

"Разбирам притесненията на гражданите, останали без тв програми, но предвид обстоятелството, че това е извършено от оператори без авторски права, бе нужно да бъде прекратена престъпната дейност", добави той.

По думите му при операцията нито един от управителите на проверяваните оператори не е оказал съдействие на проверяващите. "Присъстваха представители на ГДБОП и на Европол за противодействие на престъпленията срещу интелектуална собственост.

Има образувани досъдебни производства, иззети са доказателства, техника и документация, делата са по два текста - за данъчни, финансови престъпления, а също и за престъпления срещу интелектуалната собственост, ще бъдат повдигнати обвинения срещу управителите на тези дружества", поясни Явор Колев.

Законът предвижда присъди с лишаване от свобода до 5 и до 8 г. по посочените текстове, припомни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай