Давали $50 000 за паспортите менте

Давали $50 000 за паспортите менте | StandartNews.com

Пловдив. До 6 г. може да лежат в затвора печатарите на фалшиви паспорти в Пловдив, ако се докаже вината им. Днес съдът ще гледа мерките за неотклонение на петимата мъже и една жена.

В събота полицията иззе над 10 000 заготовки за сирийски паспорти от две пловдивски печатници при спецоперация. Поръчката за ментетата е координирана от 37-годишния Г.И. от близко до Пловдив село, вече осъждан за изработване на фалшиви пари. Той е организирал плащането на готовите паспорти и ги е консултирал с клиенти в чужбина. Паспортите трябвало да бъдат предадени в Турция и доставени на англичани, афганистанци, йорданци. С тях чужденците са щели да влязат като емигранти у нас. Сделката е била за 50 000 долара, твърдят от МВР. Готовите за отпечатване паспорти са били 3000, в машините са били заредени 1500 листа, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От видеозаписа, представен пред медиите, става ясно, че едната от печатниците е "Кристал". В нея са задържани собственикът А.Щ. и трима печатари. Собственикът на втората печатница Х.Л. също е закопчан. В неговите помещения са намерени заготовки за сините сирийски паспорти, печати на държавни учреждения и университети. Майката на Х.Л. също е арестувана, твърдят запознати. Тя е помагала в довършителната работа при готовите вече паспорти.
МВР няма данни вече напечатани документи да са стигнали до Турция. В печатниците са открити и заготовки за испански лични документи, печати на редица агенции и институции, превозни билети от Горското, бланки от ДАИ, холограмни знаци за български документи за самоличност, дипломи от висши учебни заведения.

Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пресеченият канал би могъл да застраши националната сигурност, защото с подобни паспорти у нас свободно могат да влизат и терористи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай