Варненец плаши премиера с пушка в нета, МВР го проверява

Теодор гледа редовно телевизията на БСП, заканва се да отстреля Борисов безплатно

Варненец плаши премиера с пушка в нета, МВР го проверява | StandartNews.com

Новина на държавното радио стресна симпатизантите на ГЕРБ, часове след като на форум в НДК бяха представени кандидатите на управляващата партия и СДС за евровота. "Полицията проверява публикация в социалните мрежи, в която има отправени заплахи за живота на премиера Бойко Борисов. За момента не е ясно дали отправените закани са сериозни. Изясняват се всички детайли около случая", обяви БНР.

Малко по-късно стана ясно, че заплахата идва от варненеца Теодор Николов, който си е пуснал снимка с пушка в личния профил във Фейсбук. Под нея е написал: "Бойко, тебе ще те отстрелям безплатно! Мамка ти мръсна, продажна! Българоубиец!". Заради заканата полицията го проверява. Мъжът явно симпатизира на БСП, защото споделя кадри от партийната телевизия. Войнственият чичо е по чехли с дупки отпред, докато позира с оръжието, което най-вероятно не е истинско, коментират в социалните мрежи.

Съобщението за  заплахата обаче предизвика противоречиви реакции в интернет. Най.честите бяха, че ако за всяка ругатня или закана по адрес на управниците във Фейсбук, МВР се вдига на крак, ще стане за смях. Както и че досега не се е случило атентат да се анонсира предварително в социалните мрежи.

В същото време адвокати коментираха, че отправянето на закани и дори само обиди в нета може да доведе до сериозно наказание. Това предвижда чл. 146 ал. 1 от Наказателния кодекс, където : “Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева…“

Глобата, която се налага от държавата за неправомерното поведение е различна от претенцията на обидения за неимуществени вреди (негативните му преживявания) в резултат от нанесената му обида.

Въпреки, че обидата е престъпление криминализирано доста преди времето на интернет, законодателят е бил доста предвидлив и в т. 2 е посочил, че обида може да бъде отправена “и по друг начин“ – без изрично да визира онлайн пространството. Това прави текста на обидата приложим и в съвременните условия на комуникация и размяна на информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай