Банда удари хазната с 6 млн. от данъчни измами

Престъпната група прехвърляла фирми на бедни и сключвала фиктивни сделки

Банда удари хазната с 6 млн. от данъчни измами  | StandartNews.com

София/Монтана. Престъпна банда, въртяла данъчни измами, разбиха антимафиоти при специализирана операция в София и Монтана. Нанесените от нея до момента щети на държавния бюджет са за близо 6 милиона лева. В хода на разследването е установено, че организираната престъпна група е  изградила схема с участието на “липсващи търговци”, “буфери” и “брокери”. По този начин е избягвано плащането на налози в особено големи размери.

Разследващите са достигнали до шестима основни „играчи” в престъпната схема. Те са на възраст от 25 до 63 години. Петима от тях са от Монтана и един от София. Всички имат богато криминално досие за документни измами, кражби и други престъпления.

В конкретния случай са действали по познат на органите на реда механизъм. Те са представлявали дружества, регистрирани на тяхно име или на името на социално слаби. След това фирмите са прехвърляни на малоимотни или временно преустановяват дейността си. Същевременно се пререгистрират на други данъчни адреси в страната.

Членовете на групата използвали участието на “липсващи търговци”, “буфери” и “брокери”. Вписвали са неверни данни в подадените декларации и приспадане или невнасяне на неследващ данъчен кредит. Така са избягвали плащането на данъчни задължения. 

При претърсванията на 14 адреса – офиси и жилища, са иззети много счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, флаш-памети, големи суми пари, приготвени за разплащане на поредни „фиктивни сделки” и други веществени доказателства.

Работата за документирането на престъпната дейност на групата продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай