Българи се увъртяха в голяма киберизмама. Каква е тя

Разказът на потърпевши

Българи се увъртяха в голяма киберизмама. Каква е тя | StandartNews.com

През последните няколко години романтичните измами са сред най-честите киберпрестъпления в целия свят. За съжаление България не прави изключение. Това са ситуации, в които чужденци използват социалните мрежи и завъртат главите на българи. Ухажват ги, карат ги да се влюбят и започват да им искат пари. И влюбените жени, но и мъже, вярват безпрекословно на всяка тяхна дума и превеждат десетки и дори стотици хиляди левове или евро. Статистика за този вид измами няма, защото малко хора си признават. Други продължават да поддържат комуникация, макар да знаят, че ги лъжат. Защо се случва това?

“Всичко започна преди около година. Започна да ми пише в чата. Каза, че е харесал снимките в профила ми и че иска да се опознаем. Разказа ми, че е лекар и, че след тежък развод е заминал за Африка като част от организацията “Лекари без граница”. Тогава и аз започнах да споделям с него. Оказа се, че сме двама самотници с разбити сърца, копнеещи за любов.”

Така започва разказът на една от измамените жени. Нейната история не е по-различна от историите на другите жертви. Всичко започва невинно, но когато жената попадне в капана на фалшивата, но красива любов вече нито може, нито пък иска да се спаси.

“Всеки ден си пишехме и си разменяхме снимки. Казваше ми, че съм красива, и че иска да бъде с мен. Не знам кога се влюбих, но в един момент вече не можех да си представя живота без него.”

”Търсят профили на самотни жени и така започват кореспонденция с тях. Основно емоционално ги мотивират, успяват да ги убедят в чувствата си, в емпатията си спрямо тях, да обещават брак, стабилни връзки и това мотивира жените да изпращат големи суми пари", заяви Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

За романтичните измами разследващите разбират от близките на жертвите, но не и от самите тях. Някои се срамуват, но за съжаление повечето отричат да са жертви. Не вярват нито на доказателствата на полицията, нито на близките си. Според експертите, жертвите развиват любовна зависимост, чиито корени се крият в детството.

Те като малки не са получавали необходимата доза любов, внимание, признание. Системно не са били окуражавани или не са били одобрявани някои техни постъпки. И когато получат някаква доза внимание, те се вкопчват в този, който се опитва да ги накара да се влюбят в него”, обобщи Димитър Горчев, психолог.

“Затова, когато каза, че бившата му жена му е източила сметките и той няма как да си тръгне от Африка, аз му повярвах и му изпратих пари. Когато каза, че има проблеми с визата и трябва да се плаща допълнително, аз му изпратих пак. И пак. И пак. Правех всичко, за да дойде при мен, и нито за миг не се усъмних.”

”Те са създали една зависимост. Една зависимост, която ги кара да се чувстват добре. Да се чувстват и те харесвани, и да се чувстват обичани. И знаят, и го чувстват, и го усещат, че ако прекратят тези отношения, те пак ще останат самотни, непризнати, нехаресвани, необичани", смята психологът Димитър Горчев.

Жертви на романтични измами стават жени най-често на средна, че и на зряла възраст. Немалко са и измамените пенсионерки. Всяка една от тях има различен социален статус, но това, което ги обединява е самотата. И в отчаянието си са готови да плащат, за да се чувстват обичани.

”В някакъв момент тези жени разбират, че са измамени, но въпреки всичко на тях им допада някой в интернет пространството да им отправя красиви думи и обещания и продължават към настоящия момент, вземайки си пенсията от време на време да изпращат някакви пари на въпросния човек, само и само да продължат кореспонденцията с малки суми", каза Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

”Това е като Стокхолмския синдром-жертвата, която се влюбва в своя насилник. Само че тук е с обратна поляризация - влюбваш се в този, който те харесва", анализира психологът.

Според закона, този вид измами са киберпрестъпления. Но всъщност това са престъпления срещу сърцето. Самотното и празно сърце, което жадува да запълни своите липси.

”Може би в технологичните времена, в които живеем, се отдалечаваме все повече един от друг, не намираме време на близки и познати да кажем, че сме до тях, мислим за тях и, когато се появи някой зложелател и им покаже, колко са ценни те за него и как биха им предоставили всичко, те вече са готови наистина многократно да превеждат различни суми пари", каза Светла Златева, говорител на ОД на МВР-Варна.

А нашата героиня продължава да живее в своята фалшива киберлюбов и да вярва, че е обичана и ценена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай