Арестуваният Мохамед симпатизирал на джихадистите?

Баща му и към момента е лидер на една от групировките, той го привлякъл към терористична дейност в Сирия

Арестуваният Мохамед симпатизирал на джихадистите? | StandartNews.com

Мохамед, който бе арестуван за тероризъм в Бургас, неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Това се случило от 2015 г. досега. Момчето, което е на 20 г., е задържано за 72 часа. Очаква се Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Установено е, че бащата на Мохамед и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Според адвоката на Мохамед Веселина Василева обаче момчето било шокирано от ареста и обвинението. Отричал да има връзка с готвен терористичен акт. Разказал, че при едно от посещенията при баща си в Сирия преди 4 г. се снимал на шега с оръжие и после пуснал снимката в социалните мрежи. Допускал, че подозренията срещу него вероятно са тръгнали от там.

Вчера на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност е привлечен само Мохамед за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

Младият борец, който е възпитаник на Спортното училище в Бургас, имал обещаваща спортна кариера, бил е три пъти шампион на България по класическа борба в категория Кадети.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай