Петък,

Арестуваният Мохамед симпатизирал на джихадистите?

От: Стандарт, снимка "Марица" -
229
Арестуваният Мохамед симпатизирал на джихадистите?
A
A
A

Мохамед, който бе арестуван за тероризъм в Бургас, неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Това се случило от 2015 г. досега. Момчето, което е на 20 г., е задържано за 72 часа. Очаква се Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Установено е, че бащата на Мохамед и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Според адвоката на Мохамед Веселина Василева обаче момчето било шокирано от ареста и обвинението. Отричал да има връзка с готвен терористичен акт. Разказал, че при едно от посещенията при баща си в Сирия преди 4 г. се снимал на шега с оръжие и после пуснал снимката в социалните мрежи. Допускал, че подозренията срещу него вероятно са тръгнали от там.

Вчера на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност е привлечен само Мохамед за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

Младият борец, който е възпитаник на Спортното училище в Бургас, имал обещаваща спортна кариера, бил е три пъти шампион на България по класическа борба в категория Кадети.

 


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички