Арест за дрога докара Цар Киро пред инфаркт

Обискират кооперацията и хотела на Рашков

Арест за дрога докара Цар Киро пред инфаркт | StandartNews.com

Търсят връзка между ромския бос и разбита наркобанда

София. Кирил Рашков е пред инфаркт. Това е заключението от медицинския преглед, който бе направен на ромския бизнесмен, минути след задържането му в четвъртък.

Заради влошеното си здраве вместо в следствения арест Цар Киро бе транспортиран с линейка в отделението по кардиология към УМБАЛ "Св. Георги". Там бе поставен под полицейска охрана. Час преди това в имотите му в Пловдив започнаха обиски за дрога. От прокуратурата съобщиха, че имат данни за съпричастност на Цар Киро към група за съхранение и разпространение на амфетамини. Малко преди 17 часа 7-8 маскирани и въоръжени до зъби полицаи нахлуха в дома на Рашкови на ул. "Славянска", където Киро и съпругата му Костадинка се преместиха от Катуница. Фамилията се установи в областния град, след като Цар Киро излежа присъдата си за отправени смъртни заплахи към вуйчото и лелята на убития по време на размириците в Катуница Ангел Петров.

Месеци след освобождаването му миналата есен Киро Рашков стоя мирен. Дори заведе на второ сватбено пътешествие в Париж съпругата си Костадинка. Но явно циганската му кръв не познава това състояние на духа и 72-годишният ром отново започна да се замесва в скандали. Изпокара се със съседите си в квартала до Понеделник пазара, където се издига все още необитаемият му хотел. Влезе в пререкание с журналисти, а преди ден стана ясно, че има пръст и в пазара на наркотиците. Близо час униформените в четвъртък тарашиха двата етажа, които държи в кооперацията на ул. "Славянска" и луксозния му джип "Мерцедес", паркиран отвън. След това спецекипът се прехвърли в хотела му на ул. "Света гора", където малко по-късно Рашков бе изведен с белезници. Минути по-късно Цар Киро бе върнат в сградата, а след това пристигна и линейка. Прегледът продължи повече от половин час, след което подкрепян от внука си Кирил се качи в линейката и замина към болницата. Междувременно от прокуратурата обобщиха новините около акцията. Кирил Рашков е арестуван за съпричастност към производство на синтетична дрога, съобщиха обвинителите от Окръжна прокуратура в Пловдив. Във вторник в Пловдив и в Асеновград са били задържани трима души, които нямат роднинска връзка с фамилията Рашкови. Те са арестувани за производство, притежание и разпространение на синтетична дрога. Единият от тях е криминално проявен, уточни говорителят на прокуратурата Галина Андреева. Години наред е живял в Норвегия, Франция и Холандия.

Тримата са били задържани по време на сделка с наркотици, а при последвалите обиски и претърсвания са открити 2,7 кг амфетамини, пистолети и боеприпаси за тях. Прокуратурата вече им е повдигнала съответните обвинения. Задържането на Кирил Рашков е във връзка със съпричастност към тази престъпна група, но тепърва ще се изяснява какво е било неговото участие. Засега доказателствата, които са повод за ареста му, са открити в хотела му консумативи за производство на амфетамини. Операцията е била на ДАНС, под ръководството на Окръжна прокуратура Пловдив, а местната ОДМВР е оказвала логистично съдействие.

Късно след обяд на Кирил Рашков бе повдигнато обвинение за квалифицирана контрабанда. От прокуратурата съобщиха, че в деня на задържането му в четвъртък е пренесъл през границата в страната 501,1 грама живак, който е силно отровен. Нелегалният внос е станал на ГКПП-Капитан Андреево. Цар Киро е смятал да продаде живака. От прокуратурата обявиха още, че удължават задържането на Рашков на 72 часа и ще поискат постоянна мярка "задържане под стража".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай