Ало измамите с нов трик: Ще правим интервю за телевизия

Баба от Русе изгоряла с два бона и злато заради "медийния" капан

Ало измамите с нов трик: Ще правим интервю за телевизия | StandartNews.com

И тв журналистите бяха хвърлени като примамка от ало измамниците. За това разказа главен инспектор  Николай Кожухаро от Русе, където в първите дни на новата година, 70-годишна жена изгоряла след като се хванала на обещание, че ще даде интервю пред медиите, защото е съдействала на полицията за залавянето на мошеници. А това трябвало да се случи като жената остави пари на определено място. За достоверност се прибавя и фактът, че полицаите ще бъдат придружени от журналисти.

"Наличието на журналистически екип и това, че жертвите ще бъдат давани на по-късен етап по телевизията, дава по-реалистична картина на въвеждането и поддържането на това заблуждение", каза пред Нова телевизия Николай Кожухаров.

В резултат от измамата възрастната жена се разделила с 2000 лева и златни накити.

Само преди година Валя Колева успяла да предпази свекър си да не стане жертва на измамници. Схемата тогава била друга - със заплашителна бележка.

"Смятам, че всеки един от тези възрастни хора, при каквато и ситуация да им се обадят, трябва да има близък човек - съсед, дете, роднина, на които да звънне да се консултира", казва Валя.

Схемата не проработва при всеки. Пет пъти измамници се опитвали да приберат пари от Кина Иванова, но тя никога не се е хващала.

"Първият път се уплаших да се обадя на полицията, защото си казах, че ми знаят номера на телефона, а по телефона те могат да разберат и адреса, и всичко", заяви Кина.

Но изобретателните измамници измислят нови елементи, с които украсяват историите, като този с журналистите, защото хората уважават медиите и им се доверяват, обясняват от полицията. А повечето от жертвите са самотни, образовани, но доверчиви.

"Профилите са винаги възрастни хора, които са с по-старо разбиране и възпитание и имат доверие на полицейските служители. Те биват заблудени, че наистина помагат на органите на реда", коментира Николай Кожухаров.

Само през миналата година чрез телефонните измами от русенци са откраднати 355 000 лева. Петима са задържаните извършители. А в резултат на полицейската работа, са предотвратени измами за над 120 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай