19 години по-късно. Кой уби подземния бос Шаки

Какво се случи на 31 август 2004 година

19 години по-късно. Кой уби подземния бос Шаки | StandartNews.com

Килърите рядко стрелят по случайни хора покрай нарочените за убиване жертви. През една лятна нощ на 2004 г. обаче, куршумите застигат не само един от подземните босове – Асен Петров-Шаки, но и униформен полицай, оказал се на мястото на покушението. Целта на стрелците е Шаки - подозиран за участие в отвличания и поръчкови убийства, но покосяват и служителя на МВР. Повече от 19 г. не бяха открити нито стрелците, нито авторът на „мократа поръчка“, пише "Телеграф".

Малко преди полунощ на 31 август 2004 г. в букмейкърския пункт-кафене на ул. „Буря“ в столичния квартал „Княжево“ има няколко човека. Сред тях е Асен Петров-Шаки и двама негови авери Димитър Бойков и Петър Георгиев.

Заедно със собственика на заведението Евтим Здравков играят карти, пред тях има по питие. В пункта влиза и главен сержант Кирил Живков от Шесто районно, който е на нощно дежурство. Полицаят иска да провери фиша си, докато чака автопатрул да го вземе, за да продължи обхода на района.

Той отскоро е полицай, баща е на 3-годишно момченце. Часът е около 23,45 ч, когато в заведението нахлуват двама маскирани мъже и откриват огън. Тежко раняват Шаки и на място застрелват Кирил Живков. По-късно криминалистите така и няма да разберат дали смъртта на полицая е случайна, или килърите са решили да избягнат ответен огън от служителя на реда.

Тежко раненият Петров е още жив и пристигналите медици го откарват по най-бързия начин във Военно-медицинска академия. Лекарите обаче са безсилни и Шаки умира, без да дойде в съзнание.

Аверите му и собственикът на пункта са откарани в „Пирогов“, защото стрелбата също ги е засегнала, но раните им не са смъртоносни. На мястото на покушението се изсипват всички началници от СДВР и колегите на убития полицай от Шесто.

Огледът не дава много информация за стрелците, но малко след касапницата е подаден сигнал, че в кв. „Горна баня“ гори „Ауди А6“. Това е автомобилът, с който убийците бягат и в него са открити два пистолета и автомат. МВР съобщава, че Шаки има 8 полицейски регистрации – за убийство, отвличане, побой, кражби. Тримата ранени също са криминално проявени.

„В групировките има мишени и килъри и постоянно си сменят местата. Някой усилено чисти групи, участващи в поръчкови убийства и отвличания. Ако тези хора бяха в ареста, това нямаше да се случи“, коментира тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. И допълва, че има доказателства, че Шаки и бандата му са съпричастни към разстрела на Фатик на 19 август 2003 г. на кръстовището на бул. „България“ и „Гоце Делчев“ в София.

Борисов съобщава, че дни преди да бъде убит, Шаки за пореден път е отказал да даде ДНК проба, въпреки съдебно решение. Борисов припомня, че след експертиза върху намерения след убийството на Фатик автомат е доказано, че това оръжие е било за известен период от време именно у Шаки.

Една от основните версии за разстрела на Петров е именно участието му в покушението срещу Фатик, смятат криминалисти. Десетина дни след екзекуцията на Фатик полицията задържа Шаки, Йосиф Йосифов-Йоско и още трима. При обиските в домовете им  са открити автоматично оръжие, боеприпаси, бронежилетки и полицейски униформи. Липсват обаче доказателства за връзка с покушението срещу Фатик и те са пуснати.

В крайна сметка делото за убийството на оръжейния търговец е прекратено, тъй като разследващите не откриват улики, които да доведат до поръчителя и извършителя на екзекуцията.

Разследването на убийството на Шаки и полицая Кирил Живков продължава и полицията стига до хърватина Иван Може, за когото се смята, че е член на банда за „мокри поръчки“, извършила десетки убийства в България. Той е задържан на 5 септември 2004 г., а по едната му маратонка на късче хартия е открита кръв на ранения шеф на букмейкърския пункт. 


На хърватина е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и са му повдигнати обвинения за убийството на полицая Живков и Шаки и за опит за убийство на още трима души. Иван Може подава молба за промяна в мярката му за неотклонение в „парична гаранция“, но през януари 2005 година Софийски градски съд я отхвърля и той остава в ареста. На 5 януари 2006 г. Може оправдан по всички обвинения поради липса на доказателства. Това обаче решава съдбата му.

Шаки е един от най-близките авери на Йоско Костинбродския, който не прощава посегателства срещу хората си. Хърватинът знае това и решава лично да отиде на среща с Йоско в Сливница, за да му каже в очите, че не е участвал в стрелбата по Петров. Посетителите в заведението „Сливнишки герой“ виждат двамата да си говорят, след това да се бият. Няколко пъти Йоско питал едно и също: „Кой уби Шаки?“ и не получавал друг отговор освен: „Не знам“.

От дискотеката заедно си тръгват четирима души – Иван Може, Йоско и двама души от групата му – Мариан Атанасов и Пламен Симеонов. Повече никой не вижда хърватина. По-късно тримата българи са заподозрени за изчезването на му, но доказателства, че е бил убит, така и не са открити. Не бяха намерени и килърите, разстреляли Шаки и полицая Кирил Живков и убийството им остана неразкрито, както и десетки други „мокри поръчки“.

И Борчо от бандата му беше намерен застрелян

Месеци преди убийството на Шаки, куршуми застигат друг от бандата – Борис Арсов-Борчо. Той също е един от заподозрените за убийството на Фатик. ДНК анализът показал, че маска на моторист, намерена след убийството на Фатик, е била носена именно от Борчо. Докато тече разследването, на 30 ноември 2003 г. Борис Арсов е открит убит в автомобил „Фолксваген Голф“, паркиран пред Боянската черква.

Застрелян е с 9-милиметров пистолет, вероятно „Макаров“. При първоначалния оглед криминалистите установяват няколко пробойни от куршуми по страничното стъкло, а съдебният лекар констатира две прострелни рани в главата на мъжа. В колана на панталона му е открит запасан боен пистолет. От МВР твърдят, че на Арсов не е издавано разрешително за оръжие. Шаки, Борчо и Йоско Костинбродския бяха от обвинените и за отвличането на бизнесмена Стефко Колев, шеф на фирма „Руен“ АД през септември 2001 г. и получаването на откуп от 3 млн. лв., но бяха оправдани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай