Сряда,

17 закопчани в акция срещу трафик на мигранти

От: Редактори, кадър БНТ -
247
17 закопчани в акция срещу трафик на мигранти
A
A
A

Общо 17 души са задържани при специализираната операция срещу най-голямата до момента организирана престъпна група за трафик на мигранти. Това заяви на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци. Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан. Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в ромските махали „Орландовци“ и „Факултета“. След това мигрантите напускали страната, преминавайки през сръбската граница. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга“, обясни Гешев.

Гешев посочи, че начинът на плащане на целия канал за трафик на мигранти е бил различен, но става дума за десетки хиляди евро. „Не мога да кажа българската част от канала колко е взимала, но са поне по няколко хиляди евро на човек“, обясни той. Заместник-главният прокурор заяви, че към този момент няма доказателства, че собствениците на домовете, в които са били настанявани мигрантите, са били част от схемата. Иван Гешев поясни, че каналът е имал възможност да поема огромен брой от хора – стотици души месечно. „За първи път виждаме толкова сложна, голяма и мащабна организация в България. Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират. Това е едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност“, каза Гешев. Той посочи, че мигрантите са били извеждани през сръбската граница, но не през КПП.

Гешев не се ангажира с точно финансово измерение на "услугата". "Ставало дума за няколко хиляди лева на човек. Проверява се дали местата, в които са настанявани бежанците, са известни като такива за настаняване на мигранти", обясни заместник-главният прокурор.

По думите му чрез схемата през страната са преминавали стотици хора месечно. „Подпомагат се такива групи от държавни служители. Тази дейност е много високодоходна", коментира още той.

Има данни, че гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти, добави Гешев. Зам.-главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които засягат само гранични полицаи. „Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления“, обясни Гешев.

Както вече ви информирахме, тази сутрин Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС стартираха действия по разследването на на групата. В София и селища в Ямболско и Бургаско се извършват претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.

Действията са продължение на мащабната операция „Халифакс“ на полицейските и съдебни служби в Европа през 2017 г. За участието си тогава прокурори от Специализираната прокуратра и ВКП, както и служител на ГДБОП бяха наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов.

Хората във "Факултета" твърдят, че нито са чули, нито са видели какво се е случило сутринта. По време на акцията имало прострелян и човек, който се бил наранил сам, като се порязал. От Спешна помощ казаха за NOVA, че такъв сигнал за ранен мъж е имало рано сутринта в 6:02ч., който бил откаран в болница.

В "Модерно преградие" има засилено полицейско присъствие, където сутринта е имало акция.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com