Внимание! Тези храни увреждат мозъка

Трябва да внимаваме с тях

Внимание! Тези храни увреждат мозъка | StandartNews.com

Продуктите, които консумираме, пряко влияят на организма ни и на всичките ни органи. А най-сложният сред тях е мозъкът ни.

Ето защо трябва да сме особено внимателни с храните, които пряко особено му влияят. Все пак той отговаря за контрола и протичането на абсолютно всички процеси в организма, пише Блиц.

И макар винаги да казваме, че предпочитаме здравословното хранене, всъщност често се поддаваме на изкушения или пък просто не знаем как сами си вредим.

Има някои храни и напитки, които са особено вредни за мозъка и предизвикват изменения в тъканите му, засягащи функциите му.

Кои са храните, които увреждат мозъка?

Захар

Когато се спомене захарта, всички се сещат предимно за напълняването и диабета. Но захарта вреди на много повече нива, отколкото предполагаме. Захарта причинява възпаления във всяка тъкан в човешкото тяло, които могат да останат задълго и човек да не подозира за наличието им.

Тлеещите постоянни възпалителни процеси увреждат нервната система и мозъка, като така се превръщат в предпоставка за дегенерации и заболявания, увреждащи мозъка. Избягването на всички излишни добавени захари е от съществено значение за нормалното и здравословно протичане на процесите в мозъка.

Деликатеси, колбаси

Преработените меса съдържат множество вредни вещества, като овкусители, оцветители, подобрители, консерванти, излишъци от соли, наситени и трансмазнини, глюкоза.

Този коктейл от вещества уврежда мозъчните клетки и влошава способността им да комуникират с останалите органи и тъкани посредством невронната мрежа.

Алкохол

Алкохолът не е вреден само за черния дроб, както много хора погрешно мислят. Той оказва влияние на всички органи в тялото, като един от най-засегнатите е мозъкът.

Редовната консумация на алкохол дори в неголеми количества засяга мозъчната функция, като рефлектира негативно върху функционалните му клетки, отговарящи за процесите в нервната система.

Пържени и тлъсти храни

Пържените храни съдържат огромни излишъци от трансмазнини, наситени мазнини и изгорели частици, които причиняват възпаления в мозъка и са предпоставка за развитие на нервни и сърдечно-съдови заболявания.

Постоянното наличие на такива мазнини повишава значително риска от болестта на Алцхаймер, деменция, запушване на артерии, инсулти и инфаркти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай