В името на хамбургера

Светът празнува деня на вкусната пълнена питка

В името на хамбургера | StandartNews.com

Германците смилали пържолата, за да направят месото по-меко

Световният ден на хамбургера е 28 май, но само той не стига за американците. При тях целият месец е посветен на прочутия сандвич и барбекю пържолите. Любимата масова храна в Страната на неограничените възможности идва от немския град Хамбург. Там тя се появява на границата между XVIII и XIX век. Германците, които емигрирали в Щатите, смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Дълго време специалитетът се наричал "хамбургска пържола" и едва по-късно било преименуван на "хамбургер". От 1880 г. до днес приготвят и сервират сандвичите по безброй начини. През 1885 г. един от първите продавачи привлича клиенти с пеене: "Хамбургери, хамбургери, топли хамбургери, с лук в средата, краставичка на върха. Прави устните ви да препускат". Чийзбургерът се ражда през 1920 г. в Пасадена - млад готвач добавил резенче сирене към хамбургера, който приготвял. През 80-те на миналия век бургерите стават широко разпространени като най-тиражираната фастфууд храна, а биг макът пък става най-продаваният. Оттогава те се приспособяват бързо към всяко едно място по света.

Другото име на тази храна е "Сандвичът на свободата", защото през Първата световна война американските войници не искали да използват германската дума. Те дори наричали киселото зеле "Зелето на свободата", за да избегнат отново немското "Зауеркраут". А в Италия хамбургерите са известни и като "суис", защото телешкото идва най-често от Швейцария.

Въпреки че те са емблематична нездравословна храна, защото съдържат мазнини и консерванти, това не ги прави по-малко ядливи. Американците изяждат средно по три бургера на седмица или около 14 милиарда бургера годишно. Като количество това е достатъчно, за да се обиколи Земята 32 пъти. Едно от последните проучвания е за количеството бургери, които клиентите поръчват в рамките на месец в повече от 40 страни. Най-високите резултати са за Бангладеш, следват Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд.

Идеалният хамбургер задължително е с телешка кайма, която трябва да е изпечена алангле. Но има и изисквания към хлебчето - то трябва да е изпечено със сусамени семена. Сосовете също са абсолютно категорични - горчица, майонеза и кетчуп. Барбекю сосът е най-екстравагантният със съставки като соев сос, сок от ананас, ром, мед и горчица. Най-известният сандвич в света обаче не върви без гарнитура - нарязан лук, домати, листа маруля.

Най-скъпият бургер струва 10 000 щатски долара. Парите от продажбата му са били дадени за благотворителност. В съставките му е имало специален сорт говеждо, трюфели и е бил покрит с 24-каратова позлата. В момента в Лас Вегас пък се сервира пособен за 5000 долара с гъши дроб и трюфели, както и с най-скъпото говеждо месо в света - японското кобе. За четвърт милион евро пък се харчи пробният хамбургер в епруветка, направен от изкуствено месо след години на изследвания в Холандия. Британският готвач Хестън Блументал, който има три звезди "Мишлен", е първият, който го майстори. В Ню Йорк предлагат хамбургер, който предизвиква шестото качество на вкуса - умами. Това е усещане, провокирано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни и в добавката мононатриев глутамат. Умами е основен "критерий" в японската и китайската кухня. Вегетарианците, разбира се, не са лишени от удоволствието на бургера. За тях се правят пържоли от соя, леблебия или различни смеси от бобови растения и подправки, които не отстъпват по вкус. Друга алтернатива е бургер от тиквички, печени или пържени.

РЕЦЕПТА

От тиквички

Необходими продукти:

- 500 г тиквички

- 500 г говежда кайма

- 1/4 чаша галета

- скилидка чесън, смляна

- глава лук, най-добре смлян

- 3/4 чаена лъжица черен пипер

- 1/2 чаена лъжица червен пипер

- 1/2 чаена лъжица лук на прах

- 1/2 чаена лъжица горчица

- щипка лют червен пипер

- 2 чаени лъжици зехтин

- сол

Начин на приготвяне:

Настържете тиквичките и след това отцедете водата, като ги изстискате през тензух на малки порции. Колкото по-малко вода има, толкова по-добре за бургерите. Хубаво омесете тиквичките с каймата и останалите съставки. Оформете на 6 еднакви по форма кюфтета. Намажете ги с олио и посолете. Пържете в средно горещ тиган за по 4-5 минути от всяка страна. Сервирайте в питка с гарнитура от зеленчуци по избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай