Скрити врагове дебнат в чинията

Скрити врагове дебнат в чинията | StandartNews.com

Има куп храни, от които пълнеем неусетно

Нищо не ям, а пълнея. Това си мислят мнозина след поредната среща с кантара. Корнфлейкс на закуска, чашка кока-кола и сокче, някое шоколадово десертче и солетки през деня и кантарът вече сочи излишните кила, които сме качили неусетно. И почват чуденки откъде са се взели? Основният проблем е в скритата в много продукти захар. А всички знаем, че прекаляването с нея е пагубно за талията. Според Световната здравна организация дневната норма на захар за човек с нормално тегло е около 25 грама или до 6 чаени лъжички. Нека обаче си признаем дали се задоволяваме само с тази дажба.

Корнфлейкс

Мит е, че корнфлейксът и зърнените закуски ни помагат да се вталим. В него обаче вярват мнозина, които всяка сутрин започват деня си с мляко и корнфлейкс. Всъщност в порция корнфлейкс от половин чаена чаша има цели 37 грама захар, с които още от сутринта сме надхвърлили дневната норма.

Плодови кисели млекца

Диетолозите препоръчват да похапваме кисело мляко, но този съвет не включва похапването на неговите плодови разновидности, които се предлагат в търговската мрежа. Например 290-грамова бутилка с мляко за пиене с вкус на плодове съдържа цялата дневна доза захар, а 130-грамовата опаковка с плодова извара - 3,5 лъжички.

Газирани напитки

Всички обичаме тези напитки, защото са сладки, утоляват жаждата и притъпяват чувството за глад. Тези ефекти обаче са краткотрайни. И едва след 10 мин отново искаме да пийнем и да похапнем нещо. Така неусетно с всяка чаша кока-кола в нашия организъм постъпват излишни калории, които след това се лепят на талията. Калории от захар. В малко кенче с газирана напитка от 0,33 л има 8 чаени лъжички захар.

Дражета

Какво може да се случи от малко пакетче захарни дражета, си казваме на касата, грабвайки една опаковка. Грешка! В 100 г от тези дражета се съдържат цели 472 ккал, а в пакетче от 45 грама има 6 чаени лъжички захар.

3 в 1

Пакетчетата с бързоразтворимото кафе със сметана и захар са удобни, но и истинска заплаха за добрата фигура. Само в едно от тях има около 70 ккал и 10 грама захар. А ако пием по 2-3 кафета дневно, сметката определено не е в полза на талията ни.

Кетчуп

Мнозина не се замислят, че в кетчупа има захар. В 100 грама от този доматен сос има 20-30 грама захар. Ето защо добавяйки кетчуп към ястието си, всъщност добавяме захар към него. Калориите скачат и след време не можем да закопчеем любимите дънки.

Сокове в кутия

Соковете и нектарите от кутия имат високо съдържание на захар. В 350 г гроздов сок се съдържа около 58 грама захар, в ябълковия - 39 грама, а в черешовия - 37 грама. Затова помислете добре следващия път дали да не замените натуралния сок, в който всъщност няма нищо натурално, с прясно изцеден фреш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай