Семейство намери трюфел за "Гинес"

Семейство намери трюфел за "Гинес" | StandartNews.com

Смолян. Голяма грудка от редкия бял трюфел беше открита случайно в района на река Арда до гръцката граница. "Гъбата е рядко срещана, над земята се подаваше само малко бяло връхче от няколко сантиметра, всичко беше под земята, а когато проверих в интернет и разбрах, че данните и описанието съвпадат, не можех на повярвам на късмета си", разказва откривателят Денислав Илчев от смолянското село Смилян.

Рекордната находка е с тегло 627 грама. Тя е намерена през август, но се съхранява във фризер, докато дойдат добри купувачи. Семейството на Денислав смята, че това е тяхната "късметлийска гъба". Съпругата му Ася не се изкушава да прави кулинарен експеримент дори и с малка частичка от гъбата: "Като мирис е много странна - нещо смесено между газ, чесън, специфично е", разказва тя.

Според търговци на гъби находката наистина е бял трюфел, но само с лабораторен анализ може да се докаже дали екземплярът е от видовете бял трюфел, които привличат търговски интерес. В Родопите и в страната се срещат черни трюфели, а урожаят им това лято е по-висок от обичайните добиви, коментира Славчо Мадански, търговец на гъби. Около 90 евро за кг се изкупува първокачественият есенен черен трюфел в момента, докато през летните месеци цената е паднала до 35-40 евро заради обилната реколта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай