Нелекувани инфекции разболяват щитовидната жлеза

Не отдавайте постоянната умора на смяната на сезоните. Нежният пол да наблюдава за промени при менструацията

Нелекувани инфекции разболяват щитовидната жлеза | StandartNews.com

* Не отдавайте постоянната умора на смяната на сезоните. Нежният пол да наблюдава за промени при менструацията

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. 

На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

"Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки“! Такова е мнението на знаменития писател Оскар Уайлд, за който определено може да се каже, че е направил своя избор в какво да бъде добър. И това се доказва от факта, че се нарежда сред най-популярните драматурзи в Лондон в началото на 90-те години на 19 век. А темата за добротата, която повдига тогава по една или друга причина се оказва силно актуална и днес. Може би защото светът и колкото и да се променя и развива винаги запазва онези основополагащи ценности. Същите, от които когато системно се опитваш да избягаш попадаш в капана на неволите. 

Днес казваме, че повечето такива застигат добрите хора. Но видно от разсъждението на Уайлд можем да направим извода, че добротата наистина е относително понятие, и за всеки то значи различно. Та така някак почна да се размива границата между редно и нередно, добро и зло. Друг е върпоса, че модерният мироглед някак все повече изтласква настрани онези въпросни ценности, за които всички милеят, успяли да съхранят цял един народ през вековете. И тогава със сигурност добротата е имала доста различни форми и едва ли се е възприемала еднакво като такава от всички. Но това днес няма кой знае какво значение. Приоритетите са други. И сред тях за жалост са рядкост някои основополагащи фактори за добър живот като съобразителност, здраве. Последното видно от много неприятни проучвания доказано присъства в минимални количества. Поради тази причина много хора съжителстват дълго време със своите оплаквания. А някои от тях се превръщат в истинско мъчение особено при смяната на сезоните. Въпреки, че сега трудно можем да кажем в кой такъв настъпваме заради температурните рекорди, на които станахме свидетели, природата си върви по нейн график. С малкото уточнение, че сътресенията при нея някак все повече започнаха да объркват биологичния часовник на човека. 

Повечето от нас знаят, че с идването на нов сезон някои диагнози се обострят, поради което и вземат съответните мерки, за да сведат до възможния минимум страданията си. Но какво да се прави, когато всяка седмица имаш чувството, че препускаш от лято в есен или направо зима. Тези резки температурни промени са опасни за организма дори и на здрав човек. И първото място, на което удрят е имунната защита. А както е известно от нея зависи много, да не кажем всичко. 

Промяната на сезона може да доведе до множество рискове за здравето, а те са доста по-високи ако вече човек страда от заболявания. Тя дори засяга питейната вода и хранителната верига, което води до диарийни синдроми и други проблеми. Инфекциите, пренасяни от комари, като малария и денга, също се влияят от промените във времето. Факт, който се подкрепя от редица научни проучвания фокусирани върху ролята на климата при болестите. 

В дейстивтелност повечето хора, които нямат сериозни диагнози изпитват умора и световъртеж при смяната на сезоните, което обикновено се дължи на адаптивния период, нужен на организма, за да се настрои, по време на който той използва повече енергия, за да регулира телесната температура. 

Тези симптоми биха могли да бъдат и продиктувани от нередности при щитовидната жлеза. От една страна измяната на температурата през различните сезони причинява промени в нивата на хормоните. Но от друга тя влияе и на вече съществуващи проблеми с този орган. Въпросните обикновено се констатират с изследвания, при които се открояват промени в стойностите на определени показатели. Важно е обаче да се каже, че зад тях стои причина, която следва да се търси на други ниво в организма. И това е така, защото както времето влияе на хормоналния баланс, така и един инфекциозен процес го нарушава. 

Като цяло всеки болестотворен микроорганизъм предизвиква каскада от нарушения във функциите на организма. Те се проявяват не винаги в началото, както е добре известно, а късната проява на симптоматика не е добър предвестник за развоя на даден здраволсовен проблем. При щитовидната жлеза, по-специално патогените силно повлияват усвояването на дадени вещества, както и променят количеството секретирани. Към това се добавя и пагубното влияние излъчвано от токсините на патогена. По този начин се получава срив във функциите на органа, но лечението е насочено към последствията. 

При заболяванията на щитовидната жлеза съществена роля има така наречения бактериален дисбаланс при стомашно-чревния тракт. И, тъй като там повечето бактерии предпочитат да се устоновят преди да се насочат към други органни системи, не е учудващо, че сред провокаторите на проблемите с щитовидната жлеза се нареждат Actinobacter и Enterobacteriacae видовете, Clostridium и Prevotella, Enterococcus spp.

Тяхната атака, а и не само, към щитовидната жлеза провокира нейното възпаление. Тиреоидитът, както още се нарича въпросното може да бъде в субакутна форма. Но е важно да се има предвид, че така наречения  субакутен тиреоидит е имунна реакция на щитовидната жлеза, която често следва инфекция на горните дихателни пътища. Някои от изброените патогени имат свойството да предизвикват болестни процеси и в дихателната система. 

Субакутният тиреоидит се счита за необичайно състояние, резултат от инфекция. Той често възниква няколко седмици след прекарано инфекциозно заболяване на ухото, синусите или гърлото, грип или обикновена настинка.

Най-честият симптом, който се провява първи е болката във врата. Нея обаче можем да свържем със редица други здравословни проблеми, а даже и да отдадем на неправилна поза на тялото. В случая тя обаче се дължи на възпалената и респективно подута щитовидна жлеза. Понякога болковият синдром може да се разпространи  към челюстта или ушите. А щитовидната жлеза да бъде болезнена и подута в продължение на седмици и дори месеци.

Сред другите симптоми, навеждащи към възникнал проблем с този орган са затруднено и болезнено преглъщане, дрезгав глас, умора и усещане за слабост, треска.

От друга страна възпалената щитовидна жлеза може да освободи твърде много тиреоиден хормон, причинявайки клиника на хипертиреоидизъм, при която се наблюдава засилен косопад, неспокойни черва,непоносимост към топлина, нервност, тремор. При нежния пол има и смущения в цикъла, който е слаб и нередеовен. Отделно сред оплакванията се появяват изпотяване, сърцебиене, загуба на тегло, но не и липса на апетит. 

Поради инфекциозния процес и последващото възпаление при щитовидната жлеза е възможно да се развие и хипотиреоидизъм. Неговата клиника споделя някои от оплакванията при хипертиреоидизма, но тук се наблюдава наддаване на тегло без настъпили промени в хранителните навици и непоносимост към студ. 

При всички положения лечението на щитовидната жлеза предполага вземане под внимание фактора инфекция, за да може то да бъде адекватно и респективно да се избегне продължителното или доживотно приемане на медикаменти, предназначени за контролиране на диагнозите, засягащи органа. Разбира се за такъв благоприятен развой на събитията може да се говори при навременна реакция към първите появили се неразположения. За това помнете: "Никой не е достатъчно богат,за да откупи миналото си“!
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай