Лучник с праз пекат в Чипровци

Лучник с праз пекат в Чипровци | StandartNews.com

Човек е това, с което се храни, учи Петър Дънов. Храната може да ни излекува или да ни разболее, казват мъдреците от Изтока.

Тайната на здравото тяло и силния дух е вечна мистерия, но ключът вероятно се крие не в новите технологии, а в забравените практики и биоритъм на прадедите ни. Човек се храни най-пълноценно, когато използва продукти от мястото, на което е роден, убедени са диетолозите. Сега магазините са пълни с всякакви деликатеси от цял свят. Родните луканки, суджуци, сирена и баници обаче по нищо не им отстъпват. За съжаление, много от уникалните български рецепти са запазени само в определени краища на страната ни. С други пък успяхме да пробием в Европа, като ги превърнахме в наша запазена марка. Трети ни ги откраднаха комшиите.

За празниците всеки ще иска да сложи най-хубавото на трапезата. Нека изберем българското, да подкрепим родните производители. Да си направим БГ Коледа.

В планинската част на Северозападна България, известна като Турлашко, задължително посрещат Коледа с налагана баница със сирене. Най-големи майсторки на този деликатес се смятат жените от Чипровци. Те я сервират с ракията, но може да бъде мезе и за бира, и за вино.

Баницата се приготвя с домашни печени кръгли кори. За една са достатъчни 10 бройки. Нужни са още 6 яйца, 400 грама сирене, пакетче масло или чаша олио. Сиренето са натрошава и се размесва с яйцата. Те не се разбиват с миксер. Може да се добавят и 2- 3 лъжици кисело мляко, както и леко задушен праз.

Маслото се разтопява и като олиото се поставя с лъжица. Корите са мокрят леко, за да не се разпаднат, и се нареждат в намаслена тава. Върху всяка се поставя лъжица от мазнината и две лъжици от плънката. Върху последната се слага само мазнина. Пече се в добре загрята фурна. Като се опече, тавата се изважда и се обръща с дъното нагоре. Това прави баницата мека, пухкава и отлепена от тавата.

Фестивал край Арда събира баш майстори

Хората от Източните Родопи са прочути с уменията да приготвят вкусни баници. Разнообразието е голямо - със сирене, спанак, праз, тиква, месо, локум.
В продължение няколко години организираният в града край Арда "Фестивал на баницата" събираше майсторки от цялата област. Eто и някои от специалитетите, които събраха най-много похвали. Тракийският клин е дело на баба Тонка Ангелова, а къпаната баница я правят майсторите от кафе-сладкарница "Босфора" в Кърджали.

Тракийският клин се пече под връшник

Продукти: брашно, яйца, сирене, ориз, масло.
Корите трябва да се разточат, не се препоръчват готовите. Необходими са 3-4 кори. Предварително свареният ориз се прибавя към сиренето и яйцата. Готовата плънка се разстила. Баницата се пече задължително върху печка на дърва, под връшник. Като се опече, се намазва с масло.

Къпят корите в гореща вода

Продукти: брашно, сирене, яйца, масло.
Замества се тестото и се разточват поне 10 кори. Всяка кора се потапя във вряща вода /след като извадят кората от горещата вода, някои домакини я потапят веднага и в студена/. Това не се отнася за първата кора.
Готовата плънка от сирене и яйца се разстила между корите. Баницата се пече обезателно върху печка на дърва. След като се извади, се намазва с масло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай