Лимецът- зрънце живот

Лимецът- зрънце живот | StandartNews.com

Лимецът- част от суперхраните, които могат да подобрят живота ни значително. Наричат го "зрънце живот" заради ценните му качества, предпазващи ни от редица болести. Лимецът съдържа витамини, микроелементи, антиоксиданти, ензими, които укрепват организма и същевременно го пречистват. Той е и най- добрата зърнена храна за приготвяне на хляб, смятат специалисти.

Зърното на лимеца спомага за изграждане на мускулите, пречиства кръвта, избистря ума и дарява чувство на бодрост и благополучие.

Много лекари изтъкват, че лимецът превъзхожда с качествата си житото. Той съдържа повече протеини, минерали и витамини от групата В, освен това е много по-лесно смилаем от тях. Влакнините, влизащи в състава на зърното от лимец са с отлична поносимост. Освен това има има няколко пъти по-ниско съдържание на глутен, отколкото съвременните сортове пшеница.

Храните, съдържащи лимец, стимулират имунната система. Употребата на лимец като храна е целесъобразна и при някои видове алергии; не по - малко ценно негово качество е и лесната му смилаемост.

Ето химичният състав на лимеца:
Протеин - 13.41 %
Фосфор - 1.16 %
Калий - 0.34 %
Калций - 14.4 mg/kg
Магнезий - 752 mg/kg
Цинк - 36.2 mg/kg
Манган - 28.3 mg/kg
Целулоза - 2.58 %
Общи захари - 3.37 %
Витамини от група В

Чията е друг вид семе, с което ще набавите много полезни вещества за организма. Освен това има отслабващ и детоксикиращ ефект. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай