Лекар разкри перфектната закуска

Мнението на специалиста

Лекар разкри перфектната закуска | StandartNews.com

Кои са перфектните продукти, от които трябва да се състои закуската, за да се зареди тялото с протеини, мазнини и въглехидрати за целия ден?

Руският гастроентеролог д-р Олег Байо дава отговор на този въпрос.

Гастроентерологът споделя, че правилната закуска е от голямо значение не само за здравето, но и за ефективността на организма. Следователно, тя трябва да се състои от висококачествени протеини, мазнини и въглехидрати.

Лекарят добавя, че рохките яйца са идеален вариант за здравословна закуска. Те съдържат висококачествен протеин, който се усвоява от организма почти на 100 процента, пише zdrave.to. Белтъкът от яйцето е един от най-добрите в състава на аминокиселините. Вареното яйце запазва полезни витамини и антиоксиданти, включително холин, основен компонент за мозъка, намиращ се в жълтъка.

Именно в жълтъка са концентрирани хранителни вещества, мазнини и витамини, но за целта трябва да се консумира получен течен, без да се подлага на значителна топлинна обработка. Ето защо рохко сварените яйца са толкова полезни.

Като цяло ползите от тази храна са неоспорими. Яйцата повишават имунитета, нормализират кръвното налягане, защитават нервната система и помагат в борбата с наднорменото тегло. Те са достъпен източник на протеин, който е необходим за изграждането на телесните клетки – от мускулите и вътрешните органи до костите, кожата и косата.

Яйцата са питателни, но не са с високо съдържание на калории. Един среден размер съдържа не повече от 75 kcal - 100 g продукт съдържа 157 kcal, около 14 g протеини, 17 гр мазнини и само 0,8 гр въглехидрати. Яйчният жълтък съдържа мастноразтворими витамини, както и полиненаситени и мононенаситени мастни киселини (линоленова, олеинова, палмитинова, стеаринова).

Яйцата също съдържат най-важните витамини от различни групи: В, В1, В2, В6, В9, В12, А и много други, огромно количество полезни макро- и микроелементи (фосфор, натрий, магнезий, хром, калий, калций, желязо). Гастроентерологът добавя, че здравословната закуска трябва да се състои още от млечни и ферментирали млечни продукти.

Млякото осигурява на организма витамин D, калий, калций - вещества, полезни за поддържане на активните функции на имунната и сърдечно-съдовата система. Ферментиралите млечни продукти са пробиотици, които подобряват храносмилането и състоянието на чревната микрофлора.

Що се отнася до здравословните въглехидрати, специалистът съветва в закуската да се включат пълнозърнести тестени изделия или хляб, „едри“ овесени ядки, дълго варени или каша от елда. Зеленчуците, нарязани на салата и овкусени с нерафинирано олио (към яйце или хляб), или добавени към омлет, също са чудесен вариант.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай