Лекар мина границата. Страшен скандал с антибиотици в Бургас

Спешен медик остави съпругата на болен мъж без думи

Лекар мина границата. Страшен скандал с антибиотици в Бургас | StandartNews.com

Остър сигнал до редакцията на Флагман.бг подаде Йоана Пандезова от Бургас. Днес малко след 7 часа сутринта тя се обадила на спешния телефон, за да търси помощ за болния си съпруг. Но това, което последвало, я потресло до дъното на душата.

Ето какво споделя тя:

„От няколко дни съпругът ми Румен Пандезов не е добре – отпаднал, с висока температура, кашлица. Днес сутринта му прилоша и загуби съзнание. Изплаших се, защото наскоро той претърпя сърдечна операция с 4 байпаса и веднага позвъних на 112.

Когато пристигна екипът на „Спешна помощ“, съпругът ми вече бе в съзнание, като и двамата си бяхме сложили предпазни маски. От вратата лекарят каза, че мъжът ми вероятно има пневмония или наченки на такава. Попитах го дали ще извърши по-обстоен преглед, но той ми отговори: „Няма нужда, и така чувам хриповете в гърдите му“.

След това, вместо да ми изпише рецепта, ми каза да си ги запиша на листче какви лекарства да купя от аптеката. „Но как ще ги взема, никой фармацевт няма да ми даде антибиотици без рецепта“, възразих аз. А той ми отговори: „Ще кажеш, че лекарствата са за куче“, разказва Йоана Пандезова.

Както е известно, отскоро у нас антибиотици се продават в аптеките само срещу електронни рецепти. Изключения се правят единствено за спешните медици, на които все още е разрешено да издават бели рецепти. И те са длъжни да имат със себе си кочан с рецепти.

„Новата система наистина създава големи неудобства и мнозина търсят вратички, за да я заобиколят.  И тъй като ветеринарните лекари също изписват медикаменти, които се използват при хората, в първите дни имаше опити да се купуват без рецепта антибиотици, които уж са за домашни любимци. Този номер обаче вече не минава и никой колега няма да рискува, защото глобата е жестока – 15 000 лева“, каза за Флагман.Бг Милена Димова, фармацевт с над 30-годишен опит.

В сигнала си до редакцията на Флагман.бг Йоана Пандезова допълва, че отказът на спешния лекар да издаде бяла рецепта е забавило с повече от 4 часа започването на лечението на съпруга й. А при възрастни хора, с придружаващи заболявания, това може да доведе до тежки последици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дидо
преди 5 месеца

Много интересно в предвид , че Флагман рекетират за да не пишат клевети и лъжи срещу различни лица и бизнеси в Бургас. Преди време бяха обявили хора за мъртви, които се оказаха живи и здрави. Собственичката на сайта лично е карала персонала да си измислят статии, като например такива за изгубени портмонета и други "драми" Може да прочетете повече тук: www.kasabovi.blogspot.com

Откажи