Лекар: Избягвайте тези храни и ще забравите за холестерола

Те повишават неговото ниво

Лекар: Избягвайте тези храни и ще забравите за холестерола | StandartNews.com

Ако Вашият лекар каже, че имате липидно нарушение, това означава, че имате високи кръвни нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) холестерол и мазнини, наречени триглицериди, или и двете. Високите нива на тези вещества повишават риска от развитие на сърдечни заболявания.

Холестерол

За да разберете какво означава нарушение на липидите, трябва да знаете за холестерола. Двете основни форми на холестерол в тялото ви са липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL).

LDL, понякога известен като „лош холестерол“, се произвежда от тялото ви и също се абсорбира от тялото ви от храни, богати на холестерол, като червено месо и млечни продукти. LDL може да се комбинира с други мазнини и вещества в кръвта ви, създавайки запушвания във вашите артерии.

Запушванията във вашите артерии могат да намалят притока на кръв и да причинят сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инфаркт или инсулт. Поради потенциалните му ефекти лекарите препоръчват по-ниски нива на LDL.

HDL, понякога известен като „добър холестерол“, има защитен ефект върху сърцето ви. HDL транспортира вредния холестерол от вашите артерии. Лекарите обикновено препоръчват да имате по-високо ниво на HDL холестерол.

Триглицериди

Триглицеридът е вид мазнина, която получавате предимно от храната, която ядете. Вашето тяло също го произвежда, когато преобразува излишните калории в мазнини за съхранение. Някои триглицериди са необходими за определени клетъчни функции, но твърде много е нездравословно. Както при LDL, по-ниските нива на триглицеридите се считат за по-здравословни.

Какво причинява високия холестерол в кръвта и високите триглицериди.

Храни с високо съдържание на определени видове мазнини, определени медицински състояния и други фактори могат да причинят висок холестерол в кръвта и високи триглицериди.

Храна

Известно е, че два вида мазнини повишават нивата на холестерола.

Наситени мазнини: Наситените мазнини могат да повишат нивата на LDL. Някои храни на растителна основа, като палмово масло и кокосово масло, съдържат наситени мазнини. Въпреки това, наситените мазнини се намират най-вече в хранителни продукти от животински произход като:

сирене

мляко

масло

пържола

Трансмазнини: Трансмазнините или трансмастните киселини са по-лоши от наситените мазнини, защото могат да повишат нивата на LDL и да намалят нивата на HDL. Някои трансмазнини се срещат естествено в животински продукти. Други се намират в преработени храни, които са преминали процес, наречен хидрогениране, като някои видове маргарин и картофен чипс.

Медицинско състояние Някои медицински състояния могат да повлияят на нивата на холестерола. Високите нива на холестерол в кръвта могат да бъдат причинени от:

диабет

хипотиреоидизъм

метаболитен синдром

Синдром на Кушинг

синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

заболяване на бъбреците

Други причини

Други причини за високи нива на холестерол включват:

Липса на упражнения.

Липсата на достатъчно упражнения може да повиши нивата на LDL. Не само това, доказано е, че упражненията повишават вашите здравословни нива на HDL.

Пушенето. Пушенето също може да повиши лошия ви холестерол, което води до натрупване на плаки в артериите ви.

Генетика. Ако във вашето семейство има висок холестерол, вие самият сте изложени на повишен риск да имате висок холестерол.

лекарства. Някои лекарства, като някои видове диуретици, могат да повишат нивата на холестерола.

Симптоми на висок холестерол и триглицериди в кръвта

Високият холестерол обикновено не причинява никакви симптоми. Симптомите може да се появят едва след като повишеният холестерол причини значителни щети.

Например, симптомите могат да се появят под формата на симптоми на сърдечно заболяване, като болка в гърдите (ангина) или гадене и умора. Инфаркт или инсулт може да са резултат от неконтролиран холестерол, наред с други неща.

Как се диагностицира липидното нарушение

За да провери нивата на холестерола, Вашият лекар ще назначи кръвен тест, наречен липиден профил или липиден панел. Този тест измерва вашия общ холестерол (както LDL, така и HDL) и триглицериди. Преди този тест Вашият лекар вероятно ще Ви помоли да избягвате да ядете и пиете течности, различни от вода, поне 8 до 12 часа.

Липидният профил измерва холестерола в милиграми холестерол на децилитър (mg/dL). Вашето общо ниво на холестерол не трябва да надвишава 200 mg/dL. Научете как да разбирате резултатите от холестерола си.

Добавки

Омега-3 мастните киселини, предлагани без рецепта, обикновено се използват за понижаване на нивата на триглицеридите и LDL. Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, които се намират естествено в мазната риба като сьомгата. Растителните масла като рапица и зехтин също съдържат омега-3 мастни киселини.

Ниацинът повишава нивото на производство на HDL. Ниацинът се предлага без рецепта или в сила с рецепта.

Промени в начина на живот

Спазването на здравословна диета и достатъчно движение може да ви помогне да намалите нивата на холестерола. Същите тези стъпки могат да помогнат за предотвратяване на липидните нарушения на първо място. Вижте по-долу за повече информация.

Как мога да предотвратя високия холестерол и триглицериди

Довереният източник на Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва не повече от 6 процента от дневните ви калории да идват от наситени мазнини. AHATtrusted Source също препоръчва избягване на трансмазнини, когато е възможно. Яденето на много пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци също може да намали високия холестерол.

Други начини, които могат да ви помогнат да поддържате здравословни нива на холестерол и триглицериди, включват:

ядене на домашни птици без кожа и без видима мазнина

ядене на постно месо, в умерени порции

ядене на нискомаслени или обезмаслени млечни продукти

консумиране на полиненаситени мазнини и мононенаситени мазнини вместо наситени мазнини и трансмазнини

упражнения поне 30 минути на ден, 4 дни в седмицата

избягване на бързо хранене, нездравословна храна и преработено месо

ядене на скара и печени храни вместо пържени храни

пиене на по-малко алкохол, алкохолът води до повишаване на нивата на триглицеридите

Лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Следвайте плана за лечение на Вашия лекар, за да подобрите здравето си и да намалите риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Антонина Костадинова
преди 1 месец

Изключително неподходяща и заблуждаваща снимка.

Откажи