Ин и Ян на агнешкото

Ин и Ян на агнешкото | StandartNews.com

И Гергьовден вече чука на врата. Едва свалихме няколкото килца, качени по Великден от козунаци и яйца, и пак иде време за големи трапези, отрупани с всякакви вкуснотии. Традиционно на 6 май, именници или не, всички включваме крехко агнешко в менюто си. Въпреки че в сравнение с миналото днес консумираме този вид месце сравнително рядко, то все още си има своите верни фенове, които не му изневеряват по великденските и гергьовденските празници. Броени дни преди 6 май "Стандарт" проучи вредите или ползите за здравето, които носи похапването на агнешки специалитети.

Важно е в самото начало да споменем, че когато говорим за полезно агнешко, имаме предвид т. нар. агнешка плешка, тъй като именно там се намира най-чистото месо. Според диетолози от всички червени меса именно агнешкото е най-леко и диетично, тъй като полезните свойства, които притежава, са повече от вредните. Мазнините и холестеролът, които се съдържат в него, са съответно 3 и 4 пъти по-малко, отколкото в свинското и телешкото. Червените меса са на второ място след рибата по най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които подпомагат правилното функциониране на нервната система и сърцето.

Ненаситените полезни мазнини са половината от всички мазнини, съдържащи се в агнешкото месо. Една от мононенаситените мастни киселини, които могат да бъдат открити в това месо, е 16-въглеродната палмитолеинова киселина, която е

мощен щит срещу всякакви микроби

Високата хранителна стойност на агнешкото месо пък го прави много подходящо за всякакъв тип хранителни режими. От консумацията на 100-200 г агнешко месо дневно можем да си набавим нужното на организма количество цинк, който е от съществено значение за растежа, възстановяването на тъканите и за здравата имунна система, както и желязо, което е необходимо за образуването на червените кръвни клетки. Агнешките месца са богати също на висококачествени протеини и витамини от група "В". Само една порция може да ни даде между 70 и 100% от ежедневната потребност от витамин В12, който е от съществено значение за метаболитните реакции на организма.

Агнешкото е един от най-добрите естествени източници на аминокиселината карнитин, която е необходима за генерирането на енергия от мастните киселини. Микроелементите като мед, манган, селен са също в наличие в това толкова предпочитано по нашите географски ширини месо.

Тъй като е богато на белтъчини, мазнини, витамини и минерали за профилактика на анемия и други хранителните дефицити, много педиатри смятат, че агнешкото

е полезно за децата

Подходящо също и за захранване, тъй като не е тлъсто и е с нисък алергенен потенциал.

Въпреки всички полезни свойства на този деликатес, които изброихме, той също си има свои минуси, аналогични с тези на останалите мръвки. На първо място, прекомерната консумация на месни продукти може да доведе до затлъстяване и склероза. Възрастните хора и страдащите от артрит също не бива да прекаляват с употребата му заради факта, че по костите на месото има бактерии, които помагат за прогресирането на артрита и влияят неблагоприятно върху организма. Казано накратко, ключът към избягването на тези нежелани проблеми е в умереното количество. Както се казва в рекламите на алкохолни напитки: "Консумирайте с мярка и удоволствие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай