Хемороидалната болест засяга около 50% от възрастните

В ранните стадии може да се използва симптоматично лечение

Хемороидалната болест засяга около 50% от възрастните | StandartNews.com

Хемороидите обикновено се описват като "разширени вени" което се отнася до разширени, изпъкнали кръвоносни съдове в областта на ануса. Хемороидите са вени, разположени в ректума и ануса. Всеки от нас ги има. Повечето хора наричат ​​състоянието хемороидална болест (известна още като хемороиди), която е необичайно увеличен хемороид, който може да причини симптоми като кървене, сърбеж, дискомфорт, непълна евакуация или болка.

Често задавани въпроси

Как се лекуват хемороиди - външни, вътрешни? Препоръчва ли се специфична диета? Колко време отнема външният хемороид да изчезне? Какви билки могат да се използват за лечението им? Причини, симптоми и лечение! Как може да се намали болката? Какво трябва да се направи при остър хемороиден епизод, какви болкоуспокояващи трябва да се приемат? Как може да се намали сърбежът при вътрешни и външни хемороиди?

Хемороидалната болест засяга около 50% от възрастните, което означава всеки втори човек. Както можете да видите, това е изключително често срещан проблем. Бременните жени също често се оплакват от симптоматични хемороиди. Има много методи за лечение на хемороиди - от използването на кремове или супозитории до хирургични методи. Подобрение може да се постигне и чрез промени в диетата и начина на живот. Искате ли да научите повече за симптомите на хемороидите, методите за тяхното лечение и профилактика? Ще се опитаме да синтезираме и съберем най-полезната информация за вас в тази публикация!

Какво е хемороидална болест?

Хемороидите са вени с форма на възглавница, разположени в ректума и ануса. Всеки ги има. Тяхната роля е да запечатат ануса, позволявайки контрол на газовете и движенията на червата. Нормалните хемороиди се притискат към чревната стена по време на дефекация и кръвта тече от тях в кръвоносните съдове, което позволява движението на червата.

При хемороидална болест се наблюдава необичайно увеличен хемороид. При това състояние кръвта не се оттича правилно от хемороидите. Разширените хемороиди се изтласкват от ануса от фекална материя и могат да бъдат повредени, причинявайки кървене.

Хемороидалната болест е често срещан проблем. Засяга приблизително 50% от възрастните, като рискът от появата му нараства с възрастта (децата страдат рядко). Симптоматичните хемороиди също са чести по време на бременност.

Симптоми

Симптомите на уголемени хемороиди обикновено зависят от местоположението им. Вътрешните хемороиди се намират в ректума. Те обикновено не се виждат или усещат и рядко причиняват дискомфорт. Дразненето им по време на дефекация обаче може да увреди повърхността и да причини възпаление и кървене.

Външните хемороиди се намират в подкожната тъкан около ануса. Най-честите симптоми са кървене, сърбеж, парене и болка. Външните хемороиди са особено болезнени и могат да образуват кръвни съсиреци. Освен остра болка, те се проявяват и като подуване и възпаление.

Много често симптомите на хемороиди са подобни на тези на анална фисура.Аналната фисура е разкъсване на аналния канал с удължена или елипсовидна форма.

Причини за хемороиди

Причината за симптоматични хемороиди е повишено венозно налягане или застой в аналните вени. Основните причини за това могат да включват хроничен запек, генетично предразположение, прекомерно напрежение по време на изхождане, диета с ниско съдържание на фибри, злоупотреба с алкохол, заседнал начин на живот, включващ продължителни периоди на седене или изправено положение, диария, затлъстяване, бременност, множество естествени раждания, определени видове състезателни и силови спортове, сложни операции около ануса и перинеума, хронични чернодробни заболявания и нарушена функция на дебелото черво.

Симптоматични хемороиди могат да възникнат и в резултат на други състояния, като цироза на черния дроб, вродена липса на клапи във висцералните вени, тумори в малкия таз. Както споменахме по-горе, рискът от развитие на хемороидална болест се увеличава с възрастта. Освен това генетичните фактори допринасят за развитието на хемороиди.

Предотвратяване на образуването на хемороиди

За да предотвратите развитието на хемороиди, облекчете съществуващите симптоми и избягвайте основните причини:

Първо, може да приемате добавки с Хуск или яжте храни, които съдържат диетични фибри - тази съставка се намира в пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови растения и плодове. Постепенно въведете богати на фибри храни в диетата си и избягвайте продукти, които могат да причинят запек, като шоколад или силен чай. Останете хидратирани през целия ден - пийте поне 2 литра течности на ден, за да избегнете твърди изпражнения и запек. Откажете се от алкохола.

Упражненията са полезни за вашето здраве - редовните, умерени упражнения (дори бърза половинчасова разходка) също ще помогнат за предотвратяване на развитието на хемороиди. Физическата активност също ще ви помогне да се отървете от наднорменото тегло, което може да допринесе за образуването на хемороиди.

Избягвайте продължителното седене - независимо дали на бюро, зад волана или в банята, тъй като това може да увеличи натиска върху вените в ануса. Прекъснете периодите на продължително седене с няколко минути упражнения или ходене.

Не чакайте - използвайте тоалетната, когато почувствате нужда!

Как се лекуват хемороидите?

Има два метода на лечение - неоперативен и оперативен. В ранните стадии на хемороидалната болест се използва симптоматично лечение.

Ако има показания, лекарят може да предпише антибиотици, глюкокортикостероиди, супозитории и ефективни кремове за външни хемороиди. Те могат също така да препоръчат омекотители на изпражненията и да увеличат свиването на венозните съдове. Лечението на хемороиди има за цел да облекчи кървенето, сърбежа, дискомфорта и болката.

Немедикаментозните методи за лечение на хемороиди включват седене в хладка вода, седящи вани със запарка от дъбова кора и студени компреси. Фармакологичните методи за лечение на хемороиди включват лекарства с аналгетичен ефект, лекарства с противовъзпалителни ефекти и лекарства със стягащ ефект. Ще ви запознаем и с билките в тази категория. Ако хемороидалната болест е прогресирала до степен, в която горните методи са недостатъчни, лекарят може да вземе решение за хирургична терапия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай