Ах, тази шопска салата!

Ах, тази шопска салата! | StandartNews.com

Американците я тачат заради домата, европейците са луди по сиренето

Най-сетне и България оглави еврокласация - родната шопска салата разби конкуренцията в надпреварата на Европейския парламент (ЕП) "Вкуса на Европа" с почти 19 000 гласа. Страницата на ЕП във Фейсбук беше залята от противоречиви коментари като "Това е просто салата, какво толкова?" или

Добавете й маслини и ще стане гръцка

Това обаче не попречи на много българи да се гордеят с постижението на най-верния другар на студената ракия. "Само който не е опитал нашата шопска салата, може да се съмнява в нейния невероятен вкус", коментират сънародници в социалните мрежи.

Защо шопската салата е истинско кулинарно чудо? "Стандарт" направи анкета сред топготвачите на България - гуруто на манджичките Ути Бъчваров, слънчевите му колеги от bTV Лора и Стоян и спецовете с черпаци от Международния колеж в Добрич.

Екатерина Гладкая е от Украйна и е втора година студентка по специалност хотелски мениджмънт в Добрич. Девойката изключително харесва страната и е категорична, че кулинарната визитка на България са именно шопската салата и българската баница. "Салатата е изключителна. Тя е свежа, всички продукти са много вкусни и за мен особеното, което я прави уникална, е именно българското сирене", казва Катя. Момичето допълва, че салатата се харесва от всички и първото, което я впечатлило, когато дошла в България, било именно, че тя присъства в менюто на всички заведения. И пак повтаря, че магията е в сиренето. Като дори разкрива, че през ваканцията занесла у дома в Украйна точени кори и бучка млечен деликатес, за да приготви на близките си българска баница.
Ректорът на колежа доц. Тодор Радев разказа пред "Стандарт" друга любопитна история, която според него също е причина шопската салата да е любима на много нации. "Разказа ми я мой приятел -

Боб Милър, бивш губернатор на Невада

и голям приятел на България. Негов колега, американски сенатор, на няколко пъти споделил, че България е страхотна страна с изключителна храна. Милър попитал защо мисли така, тъй като било всеизвестно, че въпросният сенатор е влюбен в "Макдоналдс" и дори когато ходи в чужбина, се храни единствено в тази верига. Тогава сенаторът му разказал, че бил в София за един ден и в "Макдоналдс" ял най-хубавия бургер заради домата в него. Вкусът му бил изключителен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай