Затягат ли мерките? Кунчев каза какво ще стане с учениците

Предвиждат различни режими за обучение

Затягат ли мерките? Кунчев каза какво ще стане с учениците | StandartNews.com

Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в редица области у нас. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде Нова.

„Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната - София, София-област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, където заболеваемостта е най-висока, се обсъждат въвеждането на нови мерки”, каза той. И допълни, че финалните решения за мерките ще бъдат взети от Националния щаб, който ще заседава в петък.

„Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа - както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, добави Кунчев. 

Обсъжда се и въвеждането на различни режими на обучение за учениците на места.

„Относно мерките в сферата на образованието – там МОН взима конкретните решения. Но според националния план вероятно вече трябва да се въведе обучение на ротационен принцип за учениците след 4 клас”, каза Кунчев. И допълни, че идеята е учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 да се обучават онлайн цялата следваща седмица до обсъжданата извънредна ваканцията, която вероятно ще стартира от 29 януари и ще продължи до 6 февруари включително. Учениците от 1 до 4 клас, както и тези от 7, 10 и 12-и клас пък да продължат да обучават в присъствена форма и през идната седмица. Тези мерки ще важат за София и вероятно в някои от областите с висока заболевамост. В Националния план това беше и предвидено- онлайн обучение на ротационен принцип през третия етап на пандемията. Ако се премине в четвъртия етап такова решение може да се вземе и на национално ниво, предлагат здравните власти.

Доц. Кунчев обясни, че заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти.

„Мерките за втори и трети етап са ясни, но когато се взема решение за конкретна област или конкретни общини се реагира според реалната ситуация на заболеваемост.В София мерките ще бъдат въведени за третия етап от стратегията. Мерките могат да имат различен характер, в зависимост от спецификите на областта”, каза още той.

Във връзка с премахването на голяма част от противоепидемичните мерки във Великобритания Кунчев коментира, че това може да се случи и у нас, когато заболеваемостта спадне и достигнем ваксинационното ниво на Острова. "За това обаче е необходимо време".

Официалните решения на национално ниво се очаква да бъдат взети в петък - 21 януари. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай