Защо след целувка вирусът удря по-тежко

Заразата трябва да бъде ликвидирана лятото, с есенните вируси ситуацията ще се усложни, каза проф. Кантарджиев

Защо след целувка вирусът удря по-тежко | StandartNews.com

Без прегръдки и целувки. Този съвет даде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния институт по заразни и паразитни болести в интервю за бТВ. Експертът призова да хората да не се втурват в прегръдки и целувки, когато видят свои близки и приятели. Като аргумент даде проучване в Германия, направено след 950 души в Германия. То установило, че хората, които са били масово събрани на едно място, прекарват болестта най-тежко. Проучването обхванало хора, които били на голям карнавал – близко един до друг, прегръщали се, целували се, пили бира и т.н. В такава ситуация човешкият организъм е атакуван от много допълнителни вируси, които правят боледуването от коронавируса особено тежко, обясни професорът. Хората, които спазват някаква форма на дистанция, стоят си вкъщи, носят маски, но въпреки това са се заразили при някакъв единичен контакт, карат заболяването много по-леко.

По думите му е важно заразата да бъде ликвидирана през лятото, защото при образуване на огнища през есента и появата на есенните вируси, ситуацията ще стане „неприятна“.

Пикът на коронавируса в София е бил преди 2-3 седмици. Това означава, че сме имали седмица с най-много случаи, при което те са започнали да намаляват. В момента се тиражира, че България е от малкото страни, в която се увеличават случаите. Само че данните са отпреди 3 седмици, когато случаите наистина се увеличаваха – това беше в дните около Цветница и Великден, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че обстановката в столицата е под контрол – минали сме на фаза, при която се появяват отделни клъстери на новозаразени.

„България направи необходимото, когато въведе мерките. Те не трябва да са драконовски, а по-скоро навременни. Държавата си беше на мястото“, подчерта експертът. Според проф. Кантарджиев българите са били разумни и са се научили да спазват дисциплина. Също така смята, че е било нужно време болниците да бъдат снабдени с предпазни средства, а лекарите да бъдат обучени да ги използват.

По думите му всеки пациент, независимо от оплакването (изкълчен глезен, проблеми с жлъчката), трябва да бъдат третиран като евентуално заразен с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай