Защо не можем да спрем коронавируса?

Не съм видял доказателства за изкуствен характер на к-19, каза д-р Румен Хичев

Защо не можем да спрем коронавируса? | StandartNews.com

Всяко инфектиране на нов индивид дава възможност на коронавируса да се възпроизвежда и да мутира. Една единствена клетка, която е инфектирана, произвежда около 3 милиона копия от вируса. Всяко едно от тези копия му дава възможност да изпробва нови и нови мутации.

Това заяви пред NOVA тв д-р Румен Хичев, ръководител на Общия щаб за бързо реагиране във връзка с пандемията в САЩ.

„Последните данни сочат, че има известна кръстосана резистентност и имунитет спрямо вируси от коронавирусното семейство. Но все пак става дума за нов щам, така че тази резистентност не е достатъчна, за да гарантира намаляване на разпространението и отзвучаване по естествен път”, поясни д-р Хичев.

„Самият процес на разпространение на вируса му дава възможност да мутира и да се нагажда”.

„Има риск от повторно заразяване с ковид-19. Описани са такива случаи и то валидирани – при които е доказана повторна инфекция. Дали това е нов щам, е под въпрос. Става дума за същия коронавирус - SARS-CoV-2”, посочи д-р Хичев.

„Проблемът за икономиките не се причинява от ограничителните мерки. Последните са следствие от разпространението на вируса. Така че докато той се разпространява, ще има проблеми за икономиката. Например хората не смеят да пътуват в самолети, не защото някой ще ги накара да сложат маски, а поради това, че се страхуват да не се заразят”, заяви експертът.

Той коментира и конспиративните теории, че вирусът е бил изкуствено създаден в лаборатория.

„Поне засега не съм видял доказателства в тази посока. Чувал съм различни спекулации, но доказателства не съм видял за изкуствения характер на вируса. Най-вероятна става въпрос за естествена рекомбинация - мутация, в генома на този вирус. Той е част от едно семейство вируси, с които човечеството се е срещало от векове”.

„При този конкретен щам се наблюдава занижаване на смъртността и драматизма на клиничната картина, и повишаване на процента на безсимптомни носители на вируса или удължаване на предсимптомния период. Така позволява на хората, които са инфектирани, да разпространяват вируса, без да го осъзнават. Това предполага основната пречка и затруднение при контрола над тази пандемия. Докато при предните щамове клиничната картина беше по-драматична”, поясни д-р Хичев. „Разбира се, има значение вирусният товар. При инфектиране с по-голямо количество вируси се увеличава вероятността тежестта на клиничната картина да е по-сериозна”.

Д-р Хичев остро критикува, определяйки като несериозно и дори подигравателно, отношението на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп към научните доказателства и факти.

„За да се справяме с тези проблеми трябва да стъпваме на научно установени, доказани и валидирани факти”, категоричен е д-р Хичев.

„Мерките в САЩ се отпускат или затягат в отделните щати в зависимост от решенията на съответните здравни власти. Федералното правителство не се намесва особено активно в тази област. За съжаление за денонощие отбелязахме нов антирекорд – 100 хиляди новозаразени, което показва, че тенденцията не е добра”, каза д-р Хичев.

„Надявам се, че няма да се стигне до колапс на здравната система, тъй като ако болничната система рухне, това неминуемо ще повлече цялата икономика. Без болнично обслужване хората, които работят в критично важните сектори  на икономиката не биха били в състояние да изпълняват своите задължения. Затова поддържането и функционирането на болничната структура са стратегически важни за всяка една страна”, посочи експертът.

„Чакаме зимен сезон. За съжаление самият характер на зимата е такъв, че предполага струпване на повече хора в закрити помещения, където вентилацията или по-скоро липсата на такава, улеснява предаването на вируса от човек на човек”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай