Защо има ужасяваща смъртност от ковид в Индия

Получи се гърне, в който се готви вирусът и започва да се размножава, обясни доц. Любомира Николаева

Защо има ужасяваща смъртност от ковид в Индия | StandartNews.com

Индия е гъсто населена, отпуснаха мерките и позволиха фестивали без да се спазва дистанция. Икономическата ситуация  също допринесе за масовото разпространение на коронавирус, затова се стигна до масово поразяване с COVID-19.

Така доц. Любомира Николаева, ръководител на отдел “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести, обясни в интервю за тв Европа  причините за ужасяващия брой на починалите в Индия  - 4000, и почти половин милион заразени  само за едно денонощие.

„Освен това в Индия се наблюдава разпространението на британска, бразилска и южноафриканска мутация. Получи се гърне, в който се готви вирусът и започва да се размножава“, коментира доц. Николаева.

Основната причина за напредъка в борбата с коронавируса са драконовските мерки и друга политическа система. 

Според доц. Николова няма разлика между ваксините Астра Зенека и Пфайзер за опасност от тромбоза.  Тя счита, че всяка ваксина е добра, след като получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

„Самата болест е склонна към образуване на микротромби. При Астра Зенека  са установени 5 случая на 100 000 , при Пфайзер – 4 на 100 000. Като реакция те са съвместими“, твърди вирусоложката. Тя е категорична, че трябва да има масова ваксинация, иначе вирусът ще продължи да циркулира и да мутира.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай